۵ ماهگی زمان اصلی هست برای اینکه نوزاد شما تغییرات خیلی مهم و اساسی کنه، مثلا توی این زمان شما میتونید ببینید چطوری نوزاد 5 ماهه اتون تلاش میکنه که حرف بزنه و یا اینکه دیگه آماده هست که به کمک چهار دست و پا راه بره و شما باید برای حرکت نوزادتون آماده بشید.
توی این مقاله نینوپیا تغییرات و رشدی که نوزاد 5 ماهه شما می تونه داشته باشه رو براتون توضیح داده که شما آگاهی کاملی از این دوره داشته باشید و بتونید به خوبی از نوزادتون مواظبت کنید.
تو این نوشته این مطالب را مطالعه میکنید
رشد نوزاد پنج ماهه
اولا باید این نکته رو بهتون بگیم که نوزاد شما توی دوره ی ۵ ماهگی ممکنه فقط بعضی از تغییرات و یا رشدی که توی ادامه ی مقاله اوردیم رو داشته باشه و باید بدونید که هر نوزاد با کودک دیگه ای میتونه رشد متفاوتی داشته باشه.
کلا نوزادان به یه شکل مشابهی رشد نمیکنن مثلا اون هایی که زودتر از نه ماه به دنیا میان پروسه رشد و تغییراتشون با اونایی که دقیقا توی زمان تعیین شده متولد میشن قطعا تفاوت داره. پس بهتره که فقط روی پروسه رشد فرزند خودتون دقت کنید و در صورتی که حس کردین مشکلی توی رشد اون به وجود اومده حتما با یه پزشک مشورت کنید.


چگونه لجبازی کودک را به صفر برسانیم؟
بیشتر بخوانید
وزن نوزاد ۵ ماهه
وزن نوزاد 5 ماهه باید حدود ۲ برابر وزن زمان بدو تولد نوزاد باشد. نوزاد 5 ماهه دختر معمولاً بین ۶٫۳ و ۷٫۴ کیلوگرم وزن دارند و قد نوزادان به طور معمول حدود ۶۲٫۵ تا ۶۵٫۵ سانتی متر است. نوزاد ۵ ماهه پسر معمولا کمی بزرگتر هستند. نوزاد ۵ ماهه پسر به طور متوسط ۶٫۹ تا ۸٫۱ کیلوگرم وزن دارند و قد نوزادان بین ۶۴٫۵ و ۶۷٫۵ سانتی متر است.
تغییرات فیزیکی نوزاد پنج ماهه
در ادامه به چند مورد از تغییراتی که به صورت فیزیکی توی این دوره در نوزاد شما معلوم میشه رو آوردیم.
- حرکت های جلو به عقب
- توسط کمک شما بتونه بشینه
- بتونه وزن پاهاشو تحمل کنه
- وسایل رو توی دستش نگه داره
- خزیدن
- سعی میکنه چیزایی رو نگاه کنه و واسه بدست اوردنشون تلاش کنه
- اشیاء رو با کمک چشماش دنبال کنه
- با دستاش بازی کنه
رشد ذهنی نوزاد پنج ماهه
از نظر ذهنی هم نوزاد شما توی این دوره میتونه نشونه ها و تغییراتی که در ادامه گفتیم رو داشته باشه.
- توی این دوره نوزاد دیگه یاد میگیره هر واکنش و کاری عکس العملی به دنبال داره مثلا اگه غذا رو بندازه روی زمین یاد میگیره در جواب این کار یه عکس العملی هست.
- توی این دوره زمانی دیگه ذهن کودک شما به قدری بهتر شده است که وقتی چیزی از محدوده دیدش پنهان بشه میدونه اون چیز محو نشده و بازم میتونه اونو به دست بیاره.
- داشتن دید بهتر هم یکی دیگه از نشونه هاشه البته به این معنی نیست که دید نوزاد توی این دوره کامل شده بلکه فقط بهتر شده و یا به عبارتی توی این دوره وارد دوره ی تکامل میشه.
- میتونه آشناها رو بشناسه و بهشون لبخند بزنه.
- از بازی حسابی لذت میبره.
- لبخند، اخم، غمیگنی و یا حتی عصبانیت رو میتونه تشخیص بده.
- صداهای مختلفی که میشنوه رو تقلید میکنه.
- توی بعضی موقعیت ها مثل گرسنگی گریه میکنه.
- به محبت شما جواب میده.

دوره آفلاین بهبود روابط والد و کودک CPRT با رویکرد بازی
بازی یک روش غریزی است و برای رشد لازم می باشد. بزرگسالان در مورد افکار، تجربیات و احساسات خود صحبت می کنند، اما کودکان از اسباب بازی و بازی کردن برای درک دنیای اطراف خود استفاده می کنند و از طریق روابط افکار و احساسات خود را بیان می کنند
رشد حرکتی نوزاد پنج ماهه
یه نوزاد پنج ماهه میتونه واسه ی یه مدت معینی صاف بشینه و با اینکه ممکنه برای نشسته موندن نیاز به کمک شما داشته باشه یا اینکه به بالشت نیاز داشته باشه اما چیزی که مشخصه اینه که توانایی نشستن رو داره.
بعضی دیگه از نوزادان توی این دوره شروع میکنن به غلت زدن از پشت به شکم و شما میتونید متوجه بشید که وقتی یه کودک غلت میزنه پاهاشو هم حرکت میده پس میشه گفت که این غلت زدن کمک میکنه تا نوزاد آماده بشه برای اینکه بتونه چهار دست و پا و یا سینه خیز بره. البته این نکته رو باید بهتون بگیم که توی این دوره به هیچ وجه نوزاد شما رو روی تخت و یا جایی که دارای ارتفاع باشه نزارید چون ممکنه موقع غلت زدن از اون پایین بیوفته و آسیب ببینه.
نکته ی دیگه که نشون دهنده ی پیشرفت نوزاد پنج ماهه از لحاظ حرکتیه اینه که دیگه میتونه بهتر چنگ بزنه. نوزاد شما میتونه راحت تر اشیا رو به خودش نزدیک کنه و یا حتی بلند کنه.
یه نوزاد پنج ماهه توانایی نشستن رو بصورت کمکی داره و شروع میکنن به غلت زدن از پشت به شکم
غذای نوزاد پنج ماهه
ممکنه توی سن ۵ ماهگی قصد داشته باشید غذای جامدی به نوزاد خود بدید و یا اینکه به این فکر میکنید یه ماه دیگه صبر کنید وبعد غذای جامد رو به نوزاد خود بدید. اما نکته ای که خیلی مهمه و باید دقت کنید اینه که نوزاد پنج ماهه شما توی شش ماه اول به جز شیر مادر و یا شیر خشک به غذای دیگه ای نیاز نداره.
البته ممکنه نوزاد شما رشد مختلفی داشته باشه و توانایی خوردن غذاهای جامد رو داشته باشه. اما شاید برای شما سوال پیش بیاد که چطور میتونید مطمئن بشید نوزاد آمادگی خوردن این غذاها رو داره یا خیر؟ اگر که نوزاد ۵ ماهگی ویژگی های زیر رو داشته باشه پس شما می تونید کم کم غذاهایی غیر از شیر رو بهش بدید چرا که این موارد نشان دهنده ی اینه که کودک شما رشد داشته و آمادگی خوردن غذاها رو داره.
- نوزاد توانایی نگه داشتن سرشو داشته باشه
- وقتی که غذا رو به دهنش نزدیک میکنید در جواب شما دهنشو باز میکنه
- میتونه قاشق رو توی دستش نگه داره
- وزنش نسبت به زمان تولد دو برابر شده باشه
پیشنهاد میکنم مقاله تغذیه کودک را مطالعه کنید.
احساس های کودک پنج ماهه
یکی از مهم ترین حواس ها مربوط به دید نوزاد هست که باید بدونید نوزاد پنج ماهه کم کم دید خوبی پیدا میکنه. البته لازمه اینو هم بگیم توی این مدت نوزاد هنوز هم دید کامل خودشو نداره اما نسبت به ماه های قبل میتونه فواصل مختلف رو ببینه و حتی بدون ایجاد هیچ گونه ناهماهنگی بر روی تصویر یک شی متمرکز بشه. همینطور نوزاد شما توی این سن دیگه میتونه رنگارو خیلی خوب ببینه و تشخیص بده و حتی تفاوتای بین رنگ های مختلفو درک کنه.

ارتباط نوزاد پنج ماهه
باید بدونید که توی این سن یه کودک طبیعیه که صداهایی رو از خودش تولید کنه و یا حتی کلمات واقعی رو تقلید کنه. نوزاد پنج ماهه دیگه میتونه خیلی خوب حرفای صامت و صدا دار رو کنار هم بزاره مثل با_با یا ما_ما اما این نکته رو باید بدونید که نوزادان در این سن معمولا فقط صدا تولید میکنن و هنوز درک درستی از معنی این کلمه ها رو ندارن. در واقع درک اونا از کلمات هنوز خیلی ضعیفه و فقط ممکنه توی این سن یه نوزاد موقع شنیدن اسمش بچرخه و یا اینکه کلماتی مثل نه رو درک کنه.

کارگاه دلبستگی ایمن بر اساس رویکرد تراپلی
تراپلی رویکردی بازیگون است که از طریق فعالیت های ساده رابطه میان شما و کودکتان را بهبود میبخشد، صمیمیت شما را افزایش میدهد
بازی با نوزاد پنج ماهه
در ادامه یک سری نکات مهم در مورد بازی کردن با نوزادتون توی این سن رو برای شما یاد آوری کردیم.
- دقت کنید که نوزاد توی این سن عاشق موسیقی هست و شما میتونید هر نوع موسیقی رو چه کلاسیک و یا حتی جاز رو برای نوزادتون بزارید و قطعا میبینید که توی این مواقع کودک شما دست میزنه و یا حتی لبخند میزنه.
- برای نوزادتون توی این دوره اسباب بازی های رنگی و ساده بخرید مثل مکعب های نرم و مدام سعی کنید اسم های اون ها رو برای نوزادتون تکرار کنید تا کودک شما کلمات جدیدی رو یاد بگیرن.
- اگه بالای تخت نوزاد آویز متحرکی رو گذاشتین حتما سعی کنید اونو بردارید بخاطر اینکه دیگه نوزاد شما میتونه دستهاشو تکون بده و یا حتی بلند بشه و ممکنه توی این طناب ها گیر کنه.
- دقت کنید که نوزاد توی سنیه که معمولا علاقه داره همه ی مکان های خونه رو بچرخه و از تمام قسمت های اون اطلاع داشته باشه پس باید تموم تلاشتونو کنید که یکایک قسمت های خونه رو ایمنی کنید مثلا همه خروجی های الکتریکی رو بپوشونید و یا اینکه هر نوع خطری رو از نوزاد دور کنید.
- پیشنهاد میکنم مقاله بازی با کودک را مطالعه کنید.

نشانه هایی که اگه در کودک 5 ماهه دیدین باید به پزشک مراجعه کنید
در ادامه چند مورد رو برای شما شرح دادیم که اگه هر کدوم از اونا رو توی نوزاد پنج ماهه دیدین نشون دهنده ی عدم رشد هست و باید به یه متخصص مراجعه کنید.
- نداشتن تقارن در چشم ها
- وزن نوزاد نسبت به موقع تولد کمتر شده باشه
- نداشتن ثبات در نگهداشتن سر
- ناتوانی در نشستن
- نمیتونه دستاشو به دهنش نزدیک کنه
- هیچ واکنشی در مقابل حرکات شما نشون نمیده
- نمیتونه چشماشو تکون بده و یا اینکه حرکت چیزی رو نگاه کنه
- لبخند نمیزنه
سوالات متداول درباره نوزاد 5 ماهه
چرا نوزاد ۵ ماهگی شبها از خواب بیدار میشه؟
توی این دوره معمولا نوزاد و به ویژه در شب خواب پیوسته ای رو حتی تا حدود ۸ ساعت تجربه میکنه اما در برخی موارد ممکنه خواب نوزاد ۵ ماهگی به هم بریزه از جمله ی این موارد میتونیم به گرسنه بودن نوزاد و یا خیس بودن پوشاک اون اشاره کنیم.
انواع واکسن نوزاد پنج ماهه چه مواردی هستن ؟
یکی از مهم ترین موضوعات توی دوران ۵ الی ۶ ماهگی نوزاد زدن واکسنه که نوزاد بتونه در برابر خیلی از بیماری ها در امان بمونه. از جمله واکسن های نوزاد پنج ماهه میتونیم به دیفتری، کزاز و سیاه سرفه، بیماری هموفیلوس آنفولانزا نوع B، فلج اطفال، بیماری پنوموکوکی، روتاویروس، آنفولانزا اشاره کنیم.
رشد زبانی نوزاد چه زمانی هست؟
دقت کنید که از جمله رشد و تغییری که نوزاد باید توی دوران پنج ماهگی تجربه کنه رشد زبانی است به این معنی که نوزاد باید بتونه دیگه نسبت به صداها واکنش نشون بده و یا صدایی تولید کنه در غیر این صورت باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
نوزاد پنج ماهه هر چند بار در روز باید مدفوع کنه؟
به طور کلی میتوان گفت که یه نوزاد باید حدود سه الی چهار بار در طول روز بتونه مدفوع کنه.