آنچه در مورد نوزاد 4 ماهه باید بدانید؟

نوزاد 4 ماهه

بعد از سه ماه و میشه گفت موقعی که نوزاد شما پا به ۴ ماهگی گذاشت، دیگه باید به اندازه کافی رشد داشته باشه که البته یه سری نکات و علائمی هست که می تونن به شما نشون بدن نوزاد 4 ماهه شما رشد خوبی داشته و یا اینکه به اندازه کافی تغییر نکرده که نینوپیا قصد داریم توی این مقاله و در ادامه ی اون در مورد رشد و تغییرات متنوعی که نوزاد شما می تونه توی ۴ ماهگی داشته باشه توضیح بدیم پس حتما تا آخر این مقاله ی مفید رو بخونید.

تو این نوشته این مطالب را مطالعه می‌کنید

تغییرات در رشد نوزاد چهار ماهه

توی این دوره نوزاد می تونه تغییرات خیلی جالبی داشته باشه و از اونجایی که شما باید مراقب کودک خودتون باشید و از سلامتش مطمئن باشید مهمه که با این تغییرات آشنا بشید که توی ادامه ی براتون تغییرات رشدی نوزاد در ۴ ماهگی رو از لحاظ های مختلف شرح دادیم.

نوزاد 4 ماهگی

لجبازی نوزاد چهار ماهه

برای نوزاد چهار ماهه لجبازی مناسب نیست. بهتر است به نوزاد فرصت داده شود تا در حالت خودش بخوابد و بازی کند. از اسباب بازی‌هایی که به نوزاد کمک می‌کنند تا مهارت های حرکتی خود را تقویت کند، می‌توان استفاده کرد. به عنوان مثال، تخته بازی، تشویق کننده صدا و نور، توپ‌های نرم و پدال پا می‌توانند مناسب باشند. همچنین، برای نوزاد خود محیطی ایمن و مناسب برای بازی فراهم کنید و نوزاد را تحریک کنید تا با دست و پاهایش بازی کند و مهارت های حرکتی خود را تقویت کند.

تغییرات در رشد نوزاد چهار ماهه

توی این دوره نوزاد می تونه تغییرات خیلی جالبی داشته باشه و از اونجایی که شما باید مراقب کودک خودتون باشید و از سلامتش مطمئن باشید مهمه که با این تغییرات آشنا بشید که توی ادامه ی براتون تغییرات رشدی نوزاد در ۴ ماهگی رو از لحاظ های مختلف شرح دادیم.

حافظه در نوزاد 4 ماهه

یکی از این تغییرات و یا بهتره بگیم رشد نوزاد چهار ماهه برمیگرده به حافظه ی اون که در واقع توی این دوره نوزاد میتونه آدمای مختلف دور و برش رو بهتر بشناسه مثلا اون دیگه میتونه پدربزرگش رو به رسمیت بشناسه و شاید حتی آخرین باری که باهاش بوده رو هم به یاد بیاره.

 در واقع نوزاد توی این سن دیگه میتونه یه رفتار قطعی نسبت به اشخاص مختلفی که باهاشون روبه رو شده داشته باشه به این معنی که میتونه مقابل افرادی که دوسشون نداره مقاومت کنه. همه ی این موارد نشونه ی این هستن که نوزاد چهار ماهه از لحاظ حافظه رشد خیلی خوبی داشته.

نوزاد در 4 ماهگی میتونه یه رفتار قطعی نسبت به اشخاص مختلفی که باهاشون روبه رو شده داشته باشه. همه ی این موارد نشونه ی این هستن که نوزاد چهار ماهه از لحاظ حافظه رشد خیلی خوبی داشته.

درک احساسات در نوزاد 4 ماهه

دیگه از این به بعد نوزاد شما وقتی مرکز توجه باشه خیلی خوب اونو درک میکنه و حتی بهش واکنش نشون میده. حس خشم، غم و یا حتی عشق رو حس میکنه. مثلا وقتی شما نوزاد چهار ماهه خودتون رو برای مدتی تنها میزارید گریه میکنه و وقتی متوجه اومدنتون میشه می خنده، یعنی میشه گفت که با گریه حس غمگینی خودشو بهتون میرسونه. البته خیلی مهمه که این نکته رو بدونید گریه می تونه دلیل مختلفی داشته باشه مثلا گرسنگی، ناراحتی، پوشک کثیف اینا همشون می تونن دلیل گریه کردن باشن.

کودک 4 ماهه

نوزاد چهار ماهه چه کارهایی انجام میدهد

حرکت سر

نوزاد چهار ماهه دیگه میتونه سرش رو ثابت نگه داره چون عضلات گردنش دیگه نسبت به ماه های قبل قوی تر شدن پس باید دیگه ببینید حرکت های گردنش طبیعی و کنترل شده باشن.

چرخش

وقتی نوزاد توی ۴ ماهگی روی شکمش باشه میتونه از شکم به پشتش برگرده. این یکی از بارزترین نشونه های رشد نوزاد چهار ماهه است چرا که نشون میده دیگه دامنه ی حرکتیش بیشتر شده و چون عضلات پشتی و شانه اش قدرتمندتر شده میتونه نیروی پشتی بیشتری رو هم از خودش نشون بده.

بازوی قدرتمند

بازوها هم قوی تر وقدرتمند تر میشن. دیگه نوزاد چهار ماهه میتونه همزمان دوتا دستاشو به دهنش نزدیک کنه و یا حتی برای اینکه بتونه اسباب بازیشو بگیره دستاشو به سمت اون نزدیک تر میکنه.

روی پا می ایستد

شاید حرکتی که خیلیا بهش توجه نکنن این باشه اما جالبه بدونید که نوزاد توی ۴ ماهگی درسته توانایی ایستادن رو نداره اما موقعی که شما به طور ایستاده و یا همان عمودی اونو نگه میدارید پاهاشو به سمت زمین میکشونه و تمایل داره که ایستاده بمونه.

ظرفیت بافتی بیشتر

اگه دقت کنید قطعا میفهمید که نوزاد شما دیگه برای مدت طولانی تری تغذیه میکنه به این دلیل که معده نوزاد شما هم نسبت به ماه های قبل تر بزرگتر شده پس میتونه شیر بیشتری رو هم نگه داره.

کنترل چشم

عضلات چشم نوزاد ۴ ماهگی رشدش بیشتر شده و به دنبال عضلات بینایی و گردن بهتر و قوی تر پس این نوزاد دیگه میتونه به اجسامی که متحرکن نگاه کنه و دید بهتری رو هم داشته باشه.

دندان ها

درسته که دندان ها به طور کلی از شیش ماهگی شروع به رشد میکنن اما توی بعضی نوزادان این رشد از ۴ ماهگی شروع میشه‌.

تقلید

یکی از کارهایی که نوزاد چهار ماهه شروع میکنه به انجام دادن اینه که از بقیه تقلید میکنه مثلا صداها و یا حتی حرف هایی که رد و بدل میشه رو سعی میکنه تقلید کنه‌. شاید این به نظر شما یه نشونه ی بی اهمیتی باشه اما باید بدونید که این به معنی بالا رفتن درک نوزاد از ارتباط کلامی است و قطعا نشونه ی بسیار قوی هست.

لبخند زدن

از ۴ ماهگی نوزادان لبخند زدن رو یاد میگیرن و هر کاری و حرکتی از شما میتونه باعث لبخند نوزاد بشه. این خنده معمولا به طور هیجانی انجام میشه و میتونه با حرکت های دست ها و پاها همراه باشه.

رشد اجتماعی

جالبه بدونید که رشد نوازد توی این دوره فقط از لحاظ حرکتی نیست و نوزاد ۴ ماهگی حتی از نظر اجتماعی نیز رشد میکنه. برای مثال نوزاد شما بین افراد اولویت میزاره و وقتی اونایی رو که قبلا دیده و به رسمیت میشناسه رو دوباره ملاقات میکنه بهشون لبخند میزنه که این میتونه نشونه ای از رشد اجتماعی نوزاد باشه.

والدین

دوره آفلاین بهبود روابط والد و کودک CPRT با رویکرد بازی

بازی یک روش غریزی است و برای رشد لازم می باشد. بزرگسالان در مورد افکار، تجربیات و احساسات خود صحبت می کنند، اما کودکان از اسباب بازی و بازی کردن برای درک دنیای اطراف خود استفاده می کنند و از طریق روابط افکار و احساسات خود را بیان می کنند

خواب نوزاد چهار ماهه

نوزاد شما الان دیگه بهتر میخوابه و خواب شبانه اش حتی میتونه به هشت ساعت با پیوستگی برسه و فقط موقعی که گرسنه بشه و یا پوشکش نیاز به تعویض داره ممکنه از خواب بیدار بشه.

پیشنهاد میکنم مقاله اصول خواب کودک را مطالعه کنید.

بازی نوزاد چهار ماهه

از این به بعد دیگه نوزاد بازی کردن رو خیلی دوس داره چون دیگه فقط مشاهده گر نیست و خودش هم توی بازی میتونه عکس العمل نشون بده و با شما ارتباط برقرار میکنه. می تونید بازی های مثل دالی موشه ، آواز خوندن  را با اون انجام بدید.

پیشنهاد میکنم مقاله بازی با کودک را مطالعه کنید.

نوزاد 4 ماهگی

تجربیات دادن غذای کمکی به نوزاد 4 ماهه

در این مرحله، به نوزاد چهار ماهه نیازی به غذای کمکی نیست. اگر شما قصد دارید غذای کمکی به نوزاد خود بدهید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و راهنمایی او را در این مورد بپرسید. بهترین زمان برای شروع غذای کمکی پس از 6 ماهگی نوزاد است و باید با احتیاط و تدریجی عمل کرد. همیشه نقشه زمانی و مقدار غذای کمکی را رعایت کنید و پیش از شروع غذای کمکی، با پزشک خود مشورت کنید.

علائم اخطار در رشد نوزاد چهار ماهه

در ادامه یک سری علائم رو براتون میگیم که اگه هر کدوم از اونا رو توی کودکتون دیدید بهتره در موردش با یه پزشک متخصص مشورت کنید چرا که ممکنه نشونه ای از توقف رشد نوزاد باشه. 

به همه لبخند نمیزنه

لبخند زدن علاوه بر اینکه یه فعالیت اجتماعی به حساب میاد اما نشونه ی رشد هم هست و توی این دوره نوزاد حداقل باید به والدین خودش لبخند بزنه اگر که کودک شما هیچوقت لبخند نمیزنه این ممکنه یه اخطار باشه.

عدم ثبات در حرکت سر

طبیعی است که توی این سن نوزاد دیگه باید حرکت سرش رو ثابت نگه داره اگر نتونه اینکارو کنه پس این نوزاد ممکنه ضعفی توی جسم و یا عضلاتش داشته باشه.

تکان ندادن دست ها و پاها

حرکت دادن دست ها و پاها و یا حتی گرفتن اجسام و اسباب بازی از جمله موارد دیگه ای هست که نوزاد توی این سن حتما میتونه انجام بده و در صورت نداشتن این حرکات باید با پزشک مشورت کنید.

نشنیدن صدا

دقت کنید که نوزاد چهار ماهه میتونه صداهای پایه ای رو بشنوه و حتی ممکنه سعی کنه بعضی از کلمه ها رو تکرار کنه. پس اگه نوزاد توی این سن نتونه کلمه ها رو تکرار کنه این میتونه نشونه ای از مشکلات شنوایی و یا حتی گفتاری باشه.

در انتهای این قسمت یه نکته رو باید خدمت شما عرض کنم که اگر نوزاد شما تاخیری در رشد داشته باشه به این معنی نیست که اون حتما مشکل داره، ممکنه کودک شما وقت بیشتری رو برای رشد کردن نیاز داشته باشه و البته بهترین کار اینه که با پزشک در مورد این موضوعات صحبت کنید.

والدین

کارگاه دلبستگی ایمن بر اساس رویکرد تراپلی

تراپلی رویکردی بازیگون است که از طریق فعالیت های ساده رابطه میان شما و کودکتان را بهبود می‌بخشد، صمیمیت شما را افزایش می‌دهد

فعالیت هایی برای رشد بهتر نوازد ۴ ماهگی

یکی از فعالیت هایی که میتونه به رشد نوزاد شما کمک کنه اینه که برای اون کتاب بخونید و از اونجایی که کتاب خوندن یه فعالیت سرگرم کننده ای هم هست میتونه باعث پیشرفت توی واژگان نوازد بشه.

صحبت کردن با نوزاد فعالیت دیگری است که هم سرگرم کننده است و هم اینکه باعث میشه نوزاد جزئیات بیشتری از زبان رو یاد بگیره.

فعالیت آخر اینه که اجازه بدین نوزاد توی این دوره با اسباب بازی های رنگی و مختلف آشنا بشه و اونا رو لمس کنه این روش خیلی میتونه به آشنایی نوزاد با محیط اطرافش کمک کنه.

سوالات متداول درباره نوزاد 4 ماهه

توی این دوره سنی نوزاد باید از لحاظ وزنی دو برابر زمان تولدش شده باشه، یعنی میشه گفت توی ۴ ماهگی نوزاد ۵۶۰ گرم وزن میگیره و معمولا حدود ۲ سانتی متر هم قدش بیشتر میشه. البته این مقدارها برای همه یکسان نیست.

قطعا توی این ماه نسبت به ماه های قبل تر فعالیت های حرکتی و بدنی نوزاد بیشتر میشه مثلا نوزاد دیگه میتونه غلت بزنه، خودش رو به اشیا برسونه و اونارو توی دستاش بگیره، دوتا دستاشو به دهنش نزدیک میکنه، کنترل مناسبی روی حرکت سرش داره و مواردی از این قبیل نشونه ای از تغییرات و رشد نوزاد شما هست.

نه فقط از لحاظ حرکتی بلکه حتی از نظر اجتماعی هم نوزاد شما تغییر میکنه مثلا وقتی اتفاق خوشایندی میوفته مثل غلغلک دادن شروع میکنه به خندیدن، با صداهای مختلف ارتباط برقرار میکنه، میتونه خودشو با حرکات مختلف مثل مکیدن انگشتای دست موقع گرسنگی آروم کنه و یا اینکه وقتی به اون نزدیک میشید هیجان زده میشه و شروع میکنه به تکون دادن دست و پا که همه ی اینا رشد عاطفی و اجتماعی نوزاد رو نشون میده.

پزشک های متخصص با دقت به یک سری نقاط عطف معینی متوجه رشد کردن و یا نکردن نوزاد توی این دوران میشن. البته همون طور که قبلش هم بهش اشاره کردیم ممکنه بعضی از نوزادان زودتر مهارت رو یاد بگیرن و بعضیا هم ممکنه دیرتر به درک برسن که این امر میتونه طبیعی باشه.

تیم تولید محتوای نینوپیا

این مقاله به کوشش تیم تولید محتوای نینوپیا تولید شده است. نینوپیا پلتفرم توسعه فردی کودکان

5/5 - (2 امتیاز)
اگر این مقاله را دوست داشتی برای دوستات بفرست
نظر خود را در مقاله با ما به اشتراک بگذارید

2 دیدگاه در “آنچه در مورد نوزاد 4 ماهه باید بدانید؟

  1. صبا گفت:

    سلام نوزاد چهارماهه من خیلی شیر خودم رو نمی خوره می تونم فذای کمکی رو براش شروع کنم؟

    1. مشاوره نینوپیا گفت:

      سلام صبا عزیز
      از همراهی شما با سایت نینوپیا سپاسگزاریم.
      توصیه می شود غذای کمکی در کنار تغذیه با شیر، از 6 ماهگی شروع شود. اینکه نوزاد در این سن شیر خودتان را نمی خورد علتی دارد که نیاز به بررسی است اما قبل از آن مطمئن شوید شیری که نوزاد می خورد کافی نیست که از طریق تعداد تعویض پوشک در روز مشخص می شود. اگر مطمئن هستید نوزاد شیر کافی دریافت نمی کند احتمال اعتصاب شیرخوار وجود دارد که توصیه می شود در این صورت با پزشک متخصص مشورت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شاید از این مقاله ها خوشت بیاد
اضطراب جدایی در کودکان

اختلال اضطراب جدایی در كودكان چیست

اضطراب جدایی در کودکان به واکنشی گفته می‌شود که در نتیجه جدایی از مادر یا پدر و یا شخص مراقبت کننده یا محیطی که به آن عادت دارند، در نوزادان و کودکان کوچک به وجود می‌آید. این اضطراب معمولاً در حدود ۶ ماهگی شروع شده و تا دو سالگی به شدت تجربه می‌شود

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

کد تخفیف از نینوپیا بگیر!

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .