آنچه در مورد نوزاد 6 ماهه باید بدانید؟

نوزاد 6 ماهه

نوزادان از هنگام تولد سرعت رشد بالایی دارند و به همین خاطر تغییرات رشدی آن ها تا یک سالگی، ماه به ماه گزارش می شود که مهم است بزرگسالان از این تغییرات مهم اطلاع داشته باشند و پله پله رشد فرزند خود را مشاهده نمایند. در این یادداشت نینوپیا قصد داره تا به تغییرات و توانمندی های محدوده سنی نوزاد 6 ماهه است بپردازه.

تو این نوشته این مطالب را مطالعه می‌کنید

توانایی نوزاد شش ماهه

وزن آنها حدودا دو برابر وزن به هنگام تولد است ( 7 تا 5/7 کیلوگرم) که پس از این سن، رشد وزن کندتر شده و به ماهی 450 گرم می رسد. وزن، مهم ترین شاخص برای ارزیابی سلامت کودک است چراکه وزن نوزاد در مقابل بیماری و یا بهبودی تغییرات مشخصی دارد. قد آن ها نیز هر ماه 5/1 سانتیمتر افزایش خواهد داشت.

یکی از مشخص ترین تغییر ظاهری این سن، گرد و گوشتالو شدن آن هاست که این نشان از افزایش اولیه چربی بچه است. این چربی به نوزاد کمک می کند تا دمای ثابت بدن را حفظ کند اما این افزایش چربی همچنان ادامه دارد. در طول دو سال اول، سرعت رشد مغزی بسیار بالاست و انعطاف پذیرتر از هر زمان بعدی در زندگی است. همچنین، خواب بچه ها در این سن  بیشتر به شکل چرت زدن است.

بنابراین طول دوره آن کم و دفعات آن زیاد است. به طور کلی آن ها به 15 ساعت خواب روزانه احتیاج دارند که علاوه بر خواب شبانه، دو تا سه بار در روز چرت می زنند. همچنین، بر طبق زمان بندی ارائه شده، واکسن های مورد نیاز این سن شامل سه گانه، فلج اطفال و هپاتيت ب می باشد.پیشنهاد میکنم مقاله خواب کودک را مطالعه کنید.

نوزاد شش ماهه
نوزاد شش ماهه

تغذیه نوزاد 6 ماهه

نوزاد 6 ماهه باید علاوه بر شیر، غذای جامد مصرف کند. در ابتدا، به نوزاد غذاهای رقیق بدهید و به تدریج به غلظت آن بیافزایید. فرنی، سوپ، حریره بادام و شیر پاستوریزه از مواردی هستند که می توانید از آن ها شروع کنید. زمانی که کودک به غذاهای نرم و لطیف عادت کرد می توانید به او غذاهای سفت تری بدهید.

بچه ها در این سن می توانند مزه های مختلف را متوجه شوند. بنابراین، اگر نوزاد از غذای جدید خوشش نیامد به آن ها اجبار نکنید. بعد از گذشت یک تا دو هفته مجدد امتحان کنید. به طور کلی تغذیه نوزاد باید در زمانی انجام شود که محیط آرام باشد؛ بنابراین، زمانی که عجله دارید و زمانی که نوزاد شما سرحال و خوش اخلاق نیست، به او غذا ندهید.

پیشنهاد میکنم مقاله تغذیه کودک را مطالعه کنید.

جدول کامل برنامه غذایی نوزاد 6 ماهه

برای نوزاد 6 ماهه که قصد دارد با غذاهای جامد آشنا شود، باید برنامه غذایی مناسبی تدوین شود. برنامه غذایی باید شامل غذاهایی با بافت نرم و آسان برای گلوی نوزاد باشد. همچنین، باید با توجه به میزان اطلاعات پزشکی و تغذیه‌ای که دارید، به نیازهای خود نوزاد بپردازید. در زیر یک جدول کامل برنامه غذایی نوزاد 6 ماهه آورده شده است:

وعده غذایی نوع غذا
صبح شیر مادر یا فرمول شیر گاو
ناهار پوره سبزیجات، پوره میوه، یا آب‌پز شده برنج
عصر شیر مادر یا فرمول شیر گاو
شب پوره سبزیجات، پوره میوه، یا آب‌پز شده برنج

نکات مهم:

1. هنگام شروع غذاهای جامد، نوزاد باید همچنان شیر مادر یا فرمول شیر گاو را مصرف کند.

2. هر بار که می‌خواهید به نوزاد غذا جامد بدهید، از شروع با مقدار کم شروع کنید و سپس به تدریج آن را افزایش دهید.

3. ابتدا با غذاهایی که آسان برای هضم هستند مانند پوره سبزیجات و پوره میوه شروع کنید.

4. هیچگاه به نوزاد شیر عسل ندهید، زیرا عسل می‌تواند باعث بیماری بوتولیسم شود.

5. هنگام آماده کردن غذا، از نمک، شکر و ادویه‌جات خودداری کنید، زیرا این مواد ممکن است باعث تحریک شدن گلوی نوزاد شوند.

6. همیشه به نوزاد برای نوشیدن آب پاک و تمیز ارائه دهید.

7. در صورت بروز هرگونه سوال یا مشکل در خصوص تغذیه نوزاد، به پزشک خود مراجعه کنید.

رشد حرکتی نوزاد شش ماهه

کودکان می توانند به اشیا چنگ بزنند، از پشت به پهلو جا به جا شوند و می توانند بدون کمک با مدت بیشتری بنشینند. بنابراین، اگر نوزاد را بر روی تخت یا سطوحی قرار می دهید که در ارتفاع قرار دارد و یا موانعی وجود دارند، حتما احتیاط کنید.

البته برخی نوزادانِ فعال تر سینه خیز رفتن را شروع می کنند و می توانند خود را برای ایستادن بالا بکشند که برخی دیگر این توانایی را دیرتر کسب می کنند. احتمالا اگر آن ها را ایستاده نگه دارید به سمت بالا و پایین حرکت می کنند.  آن ها اشیا را به راحتی بین دو دست خود جا به جا می کنند و می توانند با نگه داشتن یک شی در یک دست، با دست دیگر آن را وارسی کنند.

به همین علت شما می توانید شیشه شیر را به راحتی به دستش دهید و او قادر خواهد بود آن را نگه دارد و به دهانش بگذارد. همچنین مراقب اشیا مختلف در اطراف نوزاد باشید تا در صورت به دهان بردن برای او خطرناک نباشد. همچنین، با توجه به رشد حرکتی آن ها، اشیا را در فواصل دورتر قرار دهید تا برای حرکت کردن تشویق شوند.

والدین

دوره آفلاین بهبود روابط والد و کودک CPRT با رویکرد بازی

بازی یک روش غریزی است و برای رشد لازم می باشد. بزرگسالان در مورد افکار، تجربیات و احساسات خود صحبت می کنند، اما کودکان از اسباب بازی و بازی کردن برای درک دنیای اطراف خود استفاده می کنند و از طریق روابط افکار و احساسات خود را بیان می کنند

مهد کودک نوزاد شش ماهه

بسته به نیازها و شرایط شما و نوزادتان، می‌توانید تصمیم بگیرید که آیا می‌خواهید نوزاد شما به مهد کودک برود یا خیر. در هر صورت، اگر می‌خواهید نوزاد شما به مهد کودک برود، باید مطمئن شوید که مهد کودکی که انتخاب می‌کنید، مناسب برای نوزاد شماست.

در مهد کودک، نوزاد شما با بچه‌های دیگر در ارتباط خواهد بود و ممکن است به بیماری‌هایی که باعث عفونت می‌شوند، مبتلا شود. بنابراین، انتخاب مهد کودک مناسب بسیار مهم است.

در انتخاب مهد کودک، به موارد زیر توجه کنید:

1. رعایت موارد بهداشتی: مطمئن شوید که مهد کودک مورد نظر شما از موارد بهداشتی مانند شستن دست‌ها و ابزارهای پزشکی به درستی پیروی می‌کند.

2. پرسنل مجرب: مطمئن شوید که پرسنل مهد کودک، تجربه کافی در مراقبت از نوزادان دارند و به خوبی می‌دانند چطور برای نوزادان مراقبت کنند.

3. برنامه آموزشی: برنامه آموزشی مهد کودک باید مناسب برای نوزاد شما باشد و شامل فعالیت‌هایی مانند بازی، آموزش اجتماعی و فعالیت‌های آفرینشی باشد.

4. محیط امن: مطمئن شوید که محیط مهد کودک، امن و پر از ابزار و وسایل بازی مناسب است.

5. سیاست‌های مربوط به بیماری‌ها: مطمئن شوید که مهد کودک سیاست‌های خود را در خصوص بیماری‌های عفونی و واکسیناسیون رعایت می‌کند.

6. امکانات: مطمئن شوید که مهد کودک دارای امکانات لازم مانند تجهیزات پزشکی و تغذیه‌ای است.

با انتخاب مهد کودک مناسب، نوزاد شما می‌تواند با بچه‌های دیگر ارتباط برقرار کند و تجربه جدیدی را با توجه به نیازهای اجتماعی و آفرینشی خود کسب کند.

رشد ادراکی نوزاد 6 ماهه

شنوایی کودک شش ماهه

 آن ها می توانند صداهایی را که در زبان بومی آن ها وجود ندارد، تشخیص دهند.

بینایی کودک شش ماهه

 تیزبینی نوزادان افزایش می یابد و بچه ها قادر هستند نشانه های عمق را درک کنند که به این معناست اگر در یک پرتگاه با ارتفاع بالا قرار بگیرند، جلوتر نمی روند و به طور کل، دید سه بعدی آن ها بهبود می یابد. البته کودکان هرچه در رشد حرکتی سینه خیز رفتن سریع باشند، زودتر این توانمندی را کسب می نمایند.

همچنین، آن ها قادر خواهند بود حالات هیجانی چهره ها را به صورت کلی درک کنند و به چهره شاد به شکل متفاوت نسبت به چهره غمگین واکنش نشان می دهند.

کودک 6 ماهه
کودک 6 ماهه

تغییرات شناختی و رشد فکری نوزاد 6 ماهه

به طور کلی، عمده رشد شناختی کودکان زیر 2 سال از طریق بدن آن ها محقق می شود. نوزادان 6 ماهه اعمال تکراری انجام می دهند؛ زمانی که آن ها از نتیجه عمل خودشان لذت می برند، آن عمل را بارها تکرار می کنند.

آن ها همچنین می توانند رفتار ها و حرکات دیگران را تقلید کنند. دیگر نیازی به جمع آوری اشیا نیست چراکه آن ها اکنون می توانند و این انگیزه را دارند تا خود را به اشیا برسانند و آن ها را دستکاری کنند.

رشد زبان: نوزادان در 6 ماهگی غان و غون می کنند؛ یعنی به زمزمه ها و صداهای خود حروف بی صدا اضافه می کنند و آن ها را پشت هم تکرار می کنند. نوزادان به این صورت با بزرگسالان خود ارتباط برقرار می کنند و دوست دارند با آن ها صحبت کنید.

با آن ها حرف بزنید و منتظر بمانید پاسخ شما را بدهد. زمانی که به غان و غون کردن آن ها با زبان گفتاری پاسخ داده بشود، آن ها هجاهای گفتاری خود را گسترده تر و نزدیک به زبان گفتاری می کنند تا برای بیان اولین کلمات آماده شوند. البته توجه داشته باشید نوزادان تا حدی از معنای کلمات آگاه هستند. آن ها همچنین از بازی دالی موشه بسیار لذت می برند پس با آن ها دالی موشه بازی کنید.

یه نوزاد پنج ماهه توانایی نشستن رو بصورت کمکی داره و شروع میکنن به غلت زدن از پشت به شکم

تغییرات هیجانی و اجتماعی نوزاد 6 ماهه

تمامی افراد در مراحل رشدی خود الگوهای ذهنی مشخصی شکل می دهند. نوزادان زیر یکسال در صورتی که از مراقبت دلسوزانه و محبت آمیز والدین خود برخوردار شوند، الگوی ذهنی «اعتماد» را شکل می دهند. بچه ای که اعتماد می کند، انتظار دارد دنیای اطرافش خوب باشد؛ بنابراین، محیط را به راحتی جست و جو می کند و اطمینان دارد.

اما در حالت عکس این موضوع، یعنی زمانی که الگوی ذهنی «بی اعتمادی» شکل بگیرد، از دیگران و محیط پیرامون فاصله گرفته و با کناره گیری از خود محافظت می کند. در واقع کیفیت مراقبت والدین و مقدار حساسیتی که والدین نسبت به نوزاد دارند و به او محبت می کنند تعیین می کند که نوزاد اولین ذهنیت خود را چگونه بسازد. این ذهنیت در طول سال اول زندگی کامل می شود.

رشد هیجان ها: زمانی که بچه ها بزرگسالان آشنا را می بینند، بیشتر لبخند می زنند. آن ها نسبت به قبل افزایش دفعات خشم را دارند که با افزایش سن بیشتر نیز می شود. یکی از دلایل خشم آن ها منصرف کردن والدینشان است؛ برای مثال، منصرف کردن آن ها از ترک کردنشان یا می تواند علامتی برای برطرف کردن یک نیاز باشد. ترس در نوزادان در 6 ماهگی دیده می شود که در بارزترین حالت در برابر غریبه هاست.

اضطراب غریبه از 6 ماهگی پدیدار می شود که شدت آن در کودکان، متفاوت است، برای مثال کودکانی که خلق و خوی خجالتی تری دارند شدیدتر ترسیده و کم تر به افراد و محرک های جدید نزدیک می شوند. در این سن بچه ها روش هایی را برای کنترل هیجان می آموزند. برای مثال، برای کاهش ترس از غریبه روی خود را از آن ها برمی گردانند.

والدین

کارگاه دلبستگی ایمن بر اساس رویکرد تراپلی

تراپلی رویکردی بازیگون است که از طریق فعالیت های ساده رابطه میان شما و کودکتان را بهبود می‌بخشد، صمیمیت شما را افزایش می‌دهد

رشد دلبستگی: همانطور که قبل تر هم اشاره شد بچه ها در این سن به مراقب آشنا بیشتر از فرد غریبه توجه می کنند. نوزاد در این سن به جهت مراقبت صحیح و مداوم والدین خود به آن ها دلبسته می شود.

به بیان دیگر، نوزاد در این سن متوجه می شود که افراد به علامت های رفتاری اش پاسخ می دهند که برای مثال، اگر گرسنه باشد و گریه کند تغذیه می شود. این اتفاق به مرور زمان دلبستگی لازم برای شکل گیری اعتماد در نوزاد را فراهم می کند. در برخی نوزادان دلبستگی در 6 ماهگی و در برخی دیگر دیرتر اتفاق می افتد.

در هر صورت، اگر دلبستگی شکل گرفت، اضطراب جدایی شروع می شود. اضطراب جدایی زمانی اتفاق می افتد که بزرگسالی که به او تکیه کرده اند، آن ها را ترک کند و آن ها به این دور شدن با گریه و ناراحتی پاسخ می دهند. از آنجا که نوزادان در پیش بینی کردن بازگشت مراقب خود ناتوان هستند، به همین علت می خواهند که آن ها در کنارشان بمانند.

از همین جهت، مراقبین باید تا زمانی که نوزادان این دوره را رد می کنند در دسترس باشند. اینکه کودک شما از حضور شما آرامش خاطر داشته باشد بسیار در شکل گیری الگوی ذهنی اعتماد مهم است. کودکانی که در این دوره مراقبین در دسترس ندارند در بزرگسالی بیشتر در معرض مشکلات اضطرابی ناشی از بی اعتمادی قرار خواهند داشت.

نوزاد 6 ماهگی
نوزاد 6 ماهگی

کلام آخر نوزاد 6 ماهه

در دسترس بودن مراقبین در نوزاد 6 ماهه به بعد بسیار مهم است چراکه نوزادان علاوه بر تغذیه، به محبت و توجه شما نیازمند هستند تا از این طریق بتوانند با اطمینان خاطر دنیای اطراف خود را کاوش کنند. همچنین، آن ها اجتماعی تر شده و دوست دارند در این شرایط تعاملات اجتماعی بیشتری را بیاموزند.

سوالات متداول درباره نوزاد 6 ماهه

در شش ماهگی، نوزاد شما در حال شروع به مصرف غذاهای جامد است. غذاهای کمکی نوزاد 6 ماهه باید شامل غذاهایی با بافت نرم و آسان برای گلوی نوزاد باشند. همچنین، باید با توجه به میزان اطلاعات پزشکی و تغذیه‌ای که دارید، به نیازهای خود نوزاد بپردازید. در زیر غذاهای کمکی مناسب برای نوزاد 6 ماهه آورده شده است:

1. پوره سبزیجات: می‌توانید سبزیجاتی مانند کدو، هویج، بروکلی و کلم را با هم مخلوط کرده و آن را پخته و پوره کنید. ابتدا با مقادیر کم شروع کنید و به تدریج مقدار را افزایش دهید.

2. پوره میوه: می‌توانید میوه‌هایی مانند پرتقال، هلو، موز و آووکادو را با هم مخلوط کرده و آن را پوره کنید.

3. آب‌پز شده برنج: می‌توانید برنج را با آب آب‌پز کرده و آن را با شیر مادر یا فرمول شیر گاو مخلوط کنید.

4. شیر مادر یا فرمول شیر گاو: هنگامی که نوزاد شما از غذاهای جامد مصرف می‌کند، همچنان باید شیر مادر یا فرمول شیر گاو را مصرف کند.

نکات مهم:

1. هر بار که می‌خواهید به نوزاد غذاهای جامد بدهید، بهتر است با مقدار کم شروع کنید و به تدریج مقدار را افزایش دهید.

2. در ابتدا، بهتر است غذاها را برای نوزاد پوره کنید تا آنها برای نوزاد قابل جویدن باشند.

3. هیچ‌گاه شکر یا نمک به غذای نوزاد اضافه نکنید.

4. هنگامی که نوزاد شما غذا می‌خورد، باید تمرکز کند. بنابراین، بهتر است در هنگام تغذیه، تمام توجه خود را به نوزاد بپردازید و او را در مواقع دیگر مشغول بازی کنید.

5. همیشه قبل از ارائه هر نوع غذای جدید به نوزاد خود، با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید.

با آن ها حرف بزنید و منتظر بمانید پاسخ شما را بدهد. زمانی که به غان و غون کردن آن ها با زبان گفتاری پاسخ داده بشود، آن ها هجاهای گفتاری خود را گسترده تر و نزدیک به زبان گفتاری می کنند تا برای بیان اولین کلمات آماده شوند.

مراقبین باید تا زمانی که نوزادان این دوره را رد می کنند در دسترس باشند. اینکه کودک شما از حضور شما آرامش خاطر داشته باشد بسیار در شکل گیری الگوی ذهنی اعتماد مهم است.

تیم تولید محتوای نینوپیا

این مقاله به کوشش تیم تولید محتوای نینوپیا تولید شده است. نینوپیا پلتفرم توسعه فردی کودکان

5/5 - (2 امتیاز)
اگر این مقاله را دوست داشتی برای دوستات بفرست
نظر خود را در مقاله با ما به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شاید از این مقاله ها خوشت بیاد
اضطراب جدایی در کودکان

اختلال اضطراب جدایی در كودكان چیست

اضطراب جدایی در کودکان به واکنشی گفته می‌شود که در نتیجه جدایی از مادر یا پدر و یا شخص مراقبت کننده یا محیطی که به آن عادت دارند، در نوزادان و کودکان کوچک به وجود می‌آید. این اضطراب معمولاً در حدود ۶ ماهگی شروع شده و تا دو سالگی به شدت تجربه می‌شود

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

کد تخفیف از نینوپیا بگیر!

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .