متاسفانه بسیاری از والدین با رفتارها و عملکردهای نادرست موجب می شوند که کودک به صورت مستقل پرورش نیابد و این امر موجب می شود که کودک حتی در بزرگسالی نیز محتاج و نیازمند حضور والدین باشد، در حالی که کودک مستقل می تواند آینده بهتر و حتی عملکرد بهتری در اجتماع داشته باشد.
به طور کلی یک کودک مستقل کسی است که می تواند کارهای خود را به تنهایی انجام دهد و شما والدین عزیز اگر که به فکر آینده کودک خود هستید حتما باید به پرورش کودک به صورت مستقل توجه کنید. در این مقاله با ما همراه باشید تا با تمامی نکات مورد نیاز برای تربیت یک کودک مستقل آشنا شوید.
تو این نوشته این مطالب را مطالعه میکنید
کودک مستقل
به طور کلی کودکی که مستقل است به این معنی است که والدین او این را در کودکی به او القا کرده اند که آن ها لایق و قادرند که از خودشان مراقبت کنند.
عمدتا می توان گفت که کودک مستقل را می توان با رفتارهای زیر شناخت :
• کودک مستقل معمولا انگیزه دارد چرا که والدین این حق را به او داده اند که دلایل خودشان را پیدا کنند.
- فرصت و راهنمایی کشف فعالیت های جدید را دارند.
- والدین معمولا به کودک مستقل پاداش می دهند اما این پاداش های بیرونی به موقع و به میزان لازم استفاده می شوند.
- یک رابطه ی کنترل شده با والدین خود ندارند و این موجب افزایش همکاری بین کودک و خانواده می شود چرا که به عقاید و نظرات کودک مستقل احترام قائل شده اند.
- از آن جایی که می توانستند انتخاب کنند و موارد مختلفی را امتحان کنند پس در تصمیم گیری بسیار توانایی خوبی دارند.

چگونه کودک مستقل تربیت کنیم
شاید اکنون پس از اینکه اهمیت تربیت کودک مستقل را درک کردید این سوال برای شما پیش آمده باشد که چگونه کودک مستقل تربیت کنیم؟ لازم است بدانید که از جمله وظایف شما به عنوان والدین کودک این است که به کودک در مورد مسئولیت پذیری آموزش دهید.
در واقع زمانی که شما و کودکتان بتوانید درک درستی از مسئولیت ها و انتظارات یکدیگر داشته باشید، راحت تر می توانید با مسئولیت های هم کنار بیایید.
شما می توانید لیستی از کارهای یکدیگر را آماده کنید و با فرزند خود در این مسئولیت ها همکاری کنید. البته راه ها و روش های دیگری نیز وجود دارد که به شما کمک می کند بتوانید کودک مستقل تربیت کنید و در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
پرورش کودک مستقل
نکته ی دیگر برای اینکه بتوانید به پرورش کودک مستقل با اعتماد به نفس و دارای توانایی بالایی در تصمیم گیری اقدام کنید، این است که باید به کودک آزادی عمل بدهید.
از کلیدهای اصلی برای داشتن کودک مستقل، حفظ کردن تعادل است و به عبارتی بهتر برای اینکه بتوانید اقدام به پرورش کودک مستقل کنید باید صبوری کنید اما همزمان نباید بیش از حد بر کودک آسان بگیرید.
از جمله مشکلاتی که والدین با آن روبه رو می شوند این است که سعی می کنند کودک خود را به صورت گام به گام راهنمایی کنند. این امر از لحاظ روانشناسی به هیچ عنوان توصیه نمی شود چرا که این امر موجب می شود توانایی تصمیم گیری و مهارت های مختلف از کودک سلب شود. این مسئله را نیز در نظر بگیرید که یک کودک غیر مستقل ممکن است در مدت طولانی پرخاشگر یا سرکش شود.
روش تربیت کودک مستقل
روش های مختلفی وجود دارد که می تواند به شما والدین عزیز کمک کند تا بتوانید اقدام به تربیت کودک مستقل کنید. در ادامه شما را با این روش ها آشنا میکنیم.

۱. همه ی کارها را برای کودک خود انجام ندهید.
عمدتا پدر و مادر عادت دارند که تمامی کارهای کودک را انجام دهند و به قولی تمایلی ندارند که کودک برای هیچ کاری به زحمت بیفتد و یا اذیت شود. اما این اصلا کار درستی نیست و شما باید از همان ابتدا به کودک خود آموزش دهید که برای انجام کارها، خود باید اقدام کند تا بتوانید یک کودک مستقل تربیت کنید.
حین انجام کارها بهتر است که شما فقط به عنوان یک راهنما در کنار کودک باشید و به عبارتی نحوه انجام کار را به کودک یاد دهید و کودک نیز در طی این فرآیند هر زمان سوالی داشت بتواند از شما بپرسد. کودک مستقل اعتماد به نفس بیشتری نیز خواهد داشت و شما می توانید در این امر به کودک خود کمک کنید به این گونه که اجازه دهید کارها را به تنهایی انجام دهد.
۲. عشق، احترام و صبر را حتما برای تربیت یک کودک مستقل داشته باشید.
هیچ وقت نباید این سه عنصر اصلی در تربیت کودک مستقل را از یاد ببرید. البته شاید کمی تعجب کرده باشید و از خود بپرسید که این سه عنصر چه ارتباطی با مستقل شدن کودک دارند؟
در واقع باید گفت که وقتی کودک حس عشق و احترام را از سمت شما می بیند و درک می کند، می تواند بسیار راحت تر به سمت تجربه های جدید برود و در صورتی که اشتباه کند و صبر و احترام و عشق را از جانب شما مشاهده کند سعی خواهد کرد عواملی که باعث استقلال او میشود را امتحان کند.
۳. مهارت های مختلف را به کودک آموزش دهید.
لازم است کودک با مهارت درست زندگی کردن آشنا شود. در واقع کودک شما بالاخره بزرگ خواهد شد و باید بتواند با مهارت های مختلف آشنا شود تا بتواند از پس کارهای خود برآید. در صورتی که مهارت های مختلف زندگی را یاد نگیرد ممکن است در زندگی شخصی و در بزرگسالی با مشکلات متعددی مواجه شود.
به عنوان مثال می توانید به فرزند خود آموزش دهید که لباس هایش را خودش تا بزند و یا اینکه لباس های کثیفش را خودش در لباس شویی قرار دهد، پول هایش را چگونه می تواند پس انداز کند و هر مهارت دیگری که فکر می کنید در زندگی به درد او خواهد خورد را آموزش دهید تا یک کودک مستقل پرورش دهید.
۴. به کودک مسئولیت های مختلف دهید.
بهتر است که از مسئولیت های کوچک شروع کنید. برای مثال می توانید به کودک مسئولیت تمیز کردن کمدش را بدهید یا اینکه حتی در هنگام انجام کارهای خانه همانند شستن ظرف ها از او بخواهید به شما در خشک کردن ظرف ها کمک کند. البته هر چقدر که کودک شما بزرگتر می شود شما می توانید مسئولیت های بیشتری نیز به کودک دهید. مثلا می توانید از او درخواست کنید نان بگیرد و یا در خرید خانه کمک کند که این مورد نیز عگروشی بسیار موثر برای پرورش کودک مستقل به حساب می آید.
۵. تشویق کردن کودک را فراموش نکنید.
تشویق کردن به اندازه یکی از بهترین روش هایی که باعث ایجاد حس انگیزه در کودک می شود. سعی کنید تمامی حرکات کودک در جهت مستقل شدن را زیر نظر بگیرید و او را برای هر کدام تشویق کنید. این امر موجب می شود کودک مستقل شود و همچنین تلاش کند کارهای بیشتری را به تنهایی انجام دهد.
۶. یک محیط را برای کودک بگذارید.
کودک مستقل گاهی اوقات باید در یک محیط مستقلی قرار بگیرد تا بتواند به تنهایی در آن باشد و کارهای مختلف را به تنهایی انجام دهد. همچنین علاوه بر قرار دادن محیطی مستقل برای کودک باید به او اجازه دهید تا برحسب میل و علاقه ای که دارد فعالیت سرگرم کننده خودش را انتخاب کند. از جمله این فعالیت ها می توان به رنگآمیزی، کتاب، نقاشی و داستانسرایی اشاره کرد.
۷. اجازه دهید تا اشتباه کند.
دقت کنید که هر کودکی ممکن است اشتباه کند و این امر غیر عادی نیست و یا اجتناب ناپذیر است چرا که همه و حتی بزرگسالان نیز در معرض اشتباه قرار می گیرند. اما لازم است بدانید که مهم تر از آن این است که چگونه با اشتباهات کودک برخورد می کنید.
پیشنهاد ما این است که باید به کودک خود ایمان داشته باشید و حتی در هنگام اشتباه کردن به او یاد آوری کنید که به دلیل داشتن توانایی های بسیار بالا به او افتخار می کنید.
دقت کنید که اگر به هنگام اشتباه کردن کودک سر او داد بزنید و یا او را سرزنش و تنبیه کنید، رشد و مستقل شدن او را می توانید با این کار متوقف کنید و بنابراین بهترین کار این است که روش درست را به جای داد زدن بر سر او آموزش دهید.

نتیجه گیری
تربیت یک کودک مستقل نه فقط برای خود کودک و آینده ی او بلکه حتی به شما نیز کمک می کند. به عبارتی بهتر باعث می شود تمام وظایف برعهده شما نباشد و کودک نیز در امور مختلف به شما کمک کند. در این مقاله ضمن معرفی کردن یک کودک مستقل سعی بر آن بود که راهکارهای مختلفی را برای داشتن یک کودک مستقل به شما آموزش دهیم. دقت کنید که راهکارهای گفته شده در این مقاله می تواند به مستقل شدن کودک کمک شایانی کند و همچنین روند تربیتی کودک را مثبت نگه دارد.
سوالات متداول
دلیل وابستگی های غیر عادی کودکان چیست؟
دلایل مختلفی وجود دارد که موجب وابستگی بیش از حد کودک و جلوگیری از مستقل شدن او می شود که می توان به محبت های افراطی والدین به کودک و عدم صبر در والدین برای انجام کارها توسط کودک اشاره کرد.
تفاوت کودک دختر و پسر در مستقل شدن چیست؟
در مورد مستقل شدن کودکان باید گفت که تفاوت زیادی بین دختر و پسر در هفت سال اول زندگی وجود ندارد اما در هفت سال دوم تفاوت های جزئی به وجود می آید چرا که توقعات جامعه برای دختران و پسران متفاوت خواهد بود.
تیم تولید محتوای نینوپیا
این مقاله به کوشش تیم تولید محتوای نینوپیا تولید شده است. نینوپیا پلتفرم توسعه فردی کودکان
2 دیدگاه در “کودک مستقل”
دختر من ۱۰ سالشه هنوز نمی تونه بدون من بخوابه. نمی دونم باید باهاش چی کار کنم؟
بدون شک، خواب بدون حضور والدین برای بسیاری از کودکان و نوجوانان ممکن است یک چالش باشد. در مواردی، این مسئله ممکن است برای یک دوره زمانی کوتاهی باشد و به طور خودبخودی بهبود یابد، اما در برخی موارد میتواند به یک مشکل مزمن تبدیل شود که به مشکلات روانی و رفتاری کودک منجر شود. در این صورت، بهتر است با یک متخصص روانشناسی مشورت کنید تا راهحلهای مناسب برای کمک به کودک شما در برطرف کردن این مشکل پیدا کنید.
در مورد راهحلهای سادهتر، بهتر است که برای کمک به کودک شما در خوابیدن تنها، به شیوههای زیر توجه کنید:
– ایجاد یک محیط خواب مناسب با حفظ آرامش، تاریکی و خلوتی در اتاق خواب
– ایجاد یک برنامه خواب منظم که بهترین زمان برای خوابیدن را در نظر بگیرد
– ایجاد روالهای خاصی برای آرام کردن کودک، مانند خواندن یک داستان قبل از خواب، گوش دادن به موسیقی آرامشبخش، و یا استفاده از تکنیکهای تنفسی مثل تنفس عمیق و آرام به کودک کمک میکند تا آرامش بیشتری پیدا کند.
– ایجاد یک احساس امنیت برای کودک شما، بهتر است که در ابتدا به کودک توضیح دهید که شما در اتاق نزدیک خوابیدهاید و در صورت نیاز، در دسترس هستید.
در کل، برای کمک به کودک شما در بدون شما خوابیدن، بهتر است که روشهای مختلف را ترکیب کنید تا یک روال خواب منظم و آرام برای کودک خود ایجاد کنید.