وابستگی در کودکان

وابستگی کودک

اگر که کودک دارید احتمالا تا کنون با مشکل وابستگی کودک مواجه شده اید که این‌ وابستگی در صورتی که شدید باشد می تواند باعث آسیب رساندن به کودک شود که البته این وابستگی را می توان درمان کرد. در این مقاله و در ادامه قصد داریم در مورد وابستگی کودک و همچنین چگونگی درمان آن مطالب مهمی را در اختیار شما قرار دهیم پس حتما تا انتها همراه ما باشید.

تو این نوشته این مطالب را مطالعه می‌کنید

وابستگی کودک

چه کسی است که در زندگی با مقوله وابستگی آشنا نیست و آن را تجربه نکرده است؟ همه ی ما در طول زندگی به هر چیزی در اطراف ما و همچنین به اشخاص مختلف وابسته می شویم، اما لازم است بدانید ‌که وابستگی کودک می‌تواند یک امری طبیعی  باشد البته اگر به شکل بسیار افراطی باشد می تواند خطرناک باشد و معمولا در کودکان که دارای وابستگی بسیار شدیدی به والدین خود هستند بیشتر دیده می شود.

وابستگی کودک چیست؟

 وابستگی کودک یک حالت عاطفی است که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و از جمله علائم و نشانه های آن می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • معمولا کودکان وابسته برای اینکه بتوانند نظر والدین را به خود جلب کنند، زیاد سوال می کنند.
  • برای هر کار کوچک خود به والدین رجوع می کنند.
  • به طور پیوسته به والدین خود چسبیده اند و تمایلی ندارند از آن ها جدا شوند.
  • از تنهایی بیزار هستند و برای اینکه تنها نمانند همیشه با والدین خود همراه می شوند.
  • اضطراب زیادی دارند.
  •  وابستگی کودک معمولا خود را به طور گریه کردن، جیغ زدن و مواردی از این قبیل نشان می دهد.

اختلال وابستگی کودک

نظریه های مختلفی در مورد اختلال وابستگی کودک وجود دارد که این امر را به کودکی نسبت می دهند. در واقع طبق این نظریه ها گفته می شود که یک کودک در صورتی که دلبستگی و امنیت را نداشته باشد در بزرگسالی با مشکلات متعدد عاطفی مواجه می شود. در واقع در برخی مواقع وابستگی کودک ضربه روحی وحشتناکی به او وارد می کند.

انواع وابستگی کودک

در مورد وابستگی کودک باید گفت که به طور کلی 4 نوع وابستگی وجود دارد که با دقت به کیفیت ارتباط شما با کودک یکی از موارد زیر اتفاق می افتد.

  • وابستگی ایمن : در این نوع وابستگی زمانی که شما حضور داشته باشید، کودک حس آرامش خاطر دارد و با خیال راحت به فعالیت های خود می پردازد، اما هنگام تنهایی و دوری از شما بی قرار می شود و گریه می کند و هنگام بازگشت شما بعد از مدتی کوتاه گریه خود را متوقف می‌کند.
  • وابستگی مقاوم : نوع دیگری از وابستگی کودک، مقاوم است که در این نوع کودک همواره در هنگام حضورتان به شما می چسبد و به عبارتی بهتر کودک تمایل دارد همیشه در حضور شما بماند تا اینکه بازی کند و یا به کشف دنیای پیرامون بپردازد. برای مثال حتما دقت کرده اید که هنگام دور شدن شما، کودک بی قرار شده و حتی پس از اینکه شما باز می گردید این بی قراری کم نمی شود، حتی ممکن است کودک شما بسیار پرخاشگر شود.
  • وابستگی اجتنابی : نوع دیگر وابستگی کودک، اجتنابی است که کودک تمایلی به ارتباط داشتن با شما ندارد و از آن جایی که به بودن یا نبودن شما اهمیتی نمی دهد بنابراین در زمان نبود شما نیز حس آشفتگی ندارد. در این شرایط متاسفانه ممکن است کودک شما از لحاظ عاطفی و روانی به خوبی رشد نکند و در بزرگسالی برای او مشکلاتی را فراهم کند.
  • وابستگی آشفته _ سردرگم : در این نوع از وابستگی کودک، رفتارهای کودک شما ممکن است پر از تناقض و آشفتگی باشد و حتی می‌توان گفت که کودک دچار اختلال رفتاری می شود. کودکان درگیر وابستگی آشفته _ سردرگم رفتار یکسانی در هنگام‌ مقابله با مراقبت کننده خود ندارند و رفتار و حس آن ها بین حس نفرت و عشق در تضاد است. برای مثال ممکن است کودک در یک لحظه به شما بچسبد و یا از آغوش شما تکان نخورد و یا اینکه به هنگام در آغوش گرفتنش مقاومت از خود نشان دهد.
عدم وابسته کردن فرزند به خود به معنای عدم حمایت از او نیست

وابستگی کودک به والدین

کودکان ممکن است به دلایل مختلفی به والدین خود وابسته شوند که از جمله آن ها می توان به دو دلیل بسیار مهم وجود اضطراب جدایی در کودک و یا اضطراب اجتماعی اشاره کرد. در هر حالتی که باشد باید دقت کنید که به موقع اقدام به درمان کودک خود کنید تا بتوانید وابستگی او را کاهش دهید.

اما در مورد اختلال اضطراب جدایی کودک باید گفت که این امر می تواند دلایل مختلفی داشته باشد برخی اوقات دلیل این اضطراب می تواند ژنتیکی باشد و فعالیت دستگاه عصبی کودک موجب ایجاد این گونه وابستگی کودک به والدین شود.

اما گاهی اوقات نیز می تواند بنا به دلایل خانوادگی باشد، برای مثال می توان به خانواده ای که فقط یکی از والدین در آن وجود داشته باشد و یا اینکه خانواده بسیار در هم تنیده و وابسته باشد، اشاره کرد.

دلیل دیگر این اضطراب و یا وابستگی می تواند به ویژگی شخصیتی خود کودک وابسته باشد برای مثال کودکی که درونگرا و یا خجالتی است می تواند بیشتر در معرض وابستگی های بیش از حد به والدین خود قرار بگیرد.

اگر به دنبال ایجاد اوقات خوش و مفرح برای کودکان خود هستید تا به بهترین نحو از تابستان خود لذت ببرند،‌ آنها را به فستیوال بزرگ آب بازی ابو علی سینا بیاورید.

وابستگی کودک از چه سنی شروع میشود؟

عمدتا وابستگی کودک از شش ماهگی تا هشت ماهگی شروع می شود و تقریبا تا زمان دو سالگی ادامه دار است. همچنین می توان گفت که ایجاد اضطراب جدایی از سن و سال ده تا هجده ماهگی امری طبیعی است و باید این مرحله را جزئی از رشد کودک به حساب آورید.

لازم است بدانید که در این سن و سال کودک ممکن است یکی از والدین را نسبت به دیگری ترجیح دهد و بنابراین برای مثال در صورتی که کودک علاقه بیشتری به پدر دارد خانواده عزیز می توانند از این امر کمک بگیرند تا بتوانند وابستگی بیش از حد کودک به مادر را کاهش دهند و حس استقلال را در او تقویت نمایند.

سوالات متداول درباره وابستگی کودک

 وابستگی کودک تا پیش از 3 سالگی امری طبیعی است که البته ممکن است این وابستگی در سنین مختلف نیز مشاهده شود و در صورتی که نوع وابستگی ایمن نباشد با رفتن کودک به مدرسه این امر می تواند شدیدتر نیز شود.

برای کاهش وابستگی کودک راه های مختلفی وجود دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به ایجاد حس استقلال در کودک و یا جدا کردن اتاق خواب او اشاره کرد.

تیم تولید محتوای نینوپیا

این مقاله به کوشش تیم تولید محتوای نینوپیا تولید شده است. نینوپیا پلتفرم توسعه فردی کودکان

5/5 - (1 امتیاز)
اگر این مقاله را دوست داشتی برای دوستات بفرست
نظر خود را در مقاله با ما به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شاید از این مقاله ها خوشت بیاد
اضطراب جدایی در کودکان

اختلال اضطراب جدایی در كودكان چیست

اضطراب جدایی در کودکان به واکنشی گفته می‌شود که در نتیجه جدایی از مادر یا پدر و یا شخص مراقبت کننده یا محیطی که به آن عادت دارند، در نوزادان و کودکان کوچک به وجود می‌آید. این اضطراب معمولاً در حدود ۶ ماهگی شروع شده و تا دو سالگی به شدت تجربه می‌شود

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

کد تخفیف از نینوپیا بگیر!

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .