تو این نوشته این مطالب را مطالعه میکنید
فواید ماساژ کودک چیست
محققین معتقدند که ماساژ کودک فواید گوناگونی برای سلامتی او دارد و برای مثال این کار ممکن است:
۱. ارتباط میان شما و کودک تان را تقویت کند.
۲. به خواب کودک و آرامش کمک کند.
۳. تاثیرات مثبتی بر روی هورمون های نوزاد که استرس را کنترل می کنند، داشته باشد.
۴. کاهش گریه کردن کودک
۵. کمک به سهولت در هضم و کاهش یبوست
۶. افزایش وزن
۷. بهبود کیفیت خواب کودک
۸. کاهش احتقان بینی و یا ناراحتی از دندان های به تازگی درآمده
۹. افزایش سطح آگاهی بدن
۱۰. بهبود سیستم ایمنی بدن کودک و بالا بردن سطح توانایی بدن او برای مقابله با میکروب ها
۱۱. بهبود کیفیت بافت پوست
۱۲. کمک به آرامش و استراحت کودک
۱۳. افزایش اعتماد به نفس شما به هنگام دست زدن به کودک
علاوه بر تماس پوست به پوست، تحقیق ها نشان داده است که ماساژ کودک علاوه بر اینکه باعث رشد عاطفی و فکری در کودک می شود همچنین می تواند عملکرد شناختی و سطح هوشیاری کودک را نیز بهبود دهد. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که ماساژ کودک نه فقط برای کودک بلکه حتی برای شما و همسرتان نیز می تواند بسیار مفید باشد چرا که باعث می شود شما ارتباط و طرز تعامل بهتری با کودک خود داشته باشید.
برخی از مطالعات نیز نشان می دهند که ماساژ کودک با فشار متوسط، رشد کودکان نارس را ارتقا می بخشد. با این حال به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است. البته در ادامه به چند مورد از فواید ماساژ برای کودکان نارس نیز اشاره می کنیم.
۱. افزایش وزن :
لازم است بدانید که ماساژ کودک باعث می شود عصب های مهم همانند عصب واگ تحریک شوند که بخش مهمی از بدن همانند معده را به مغز متصل می کند به ویژه زمانی که برای ماساژ کودک از روغن استفاده شود. بنابراین به طور کلی مغز با تحریک کردن عصبی که نام بردیم باعث می شود هضم و اجابت مزاج کودک بهتر شود که این امر برای افزایش وزن کودک مفید است.
۲. ضربان قلب بهتر
ماساژ کودک نارس همچنین می تواند عملکرد بخش هایی از سیستم عصبی را بهبود دهد که در نتیجه این امر باعث حفظ و بهبود ضربان قلب کودک می شود.
بهترین زمان ماساژ کودک چه زمانی است
ماساژ کودک بلافاصله بعد از غذا خوردن ممکن است موجب استفراغ کودک شود، بنابراین حداقل ۴۵ دقیقه بعد از غذا خوردن برای این کار اقدام کنید. همچنین برای ماساژ کودک توجه خاصی به حالت و وضعیت کودک داشته باشید. اگر کودک نگاه خیره دارد و به نظر آرام و راضی می آید، می تواند از ماساژ لذت ببرد. اگر کودک سر خود را بر می گردارند و یا بازو های خود را سفت می کند، هم اکنون زمان مناسبی برای ماساژ کودک نیست.
زمانی که ماساژ کودک را آغاز می کنید، زمان و میزان ماساژ دادن به شما بستگی دارد. شما ممکن است نوزاد تازه متولد شده را یک بار در روز ماساژ دهید. کودک نو پا ممکن است از ماساژ شبانه لذت ببرد و خواب راحت تری داشته باشد.
روش ماساژ کودک چگونه است
ماساژ کودک به آمادگی و توجه به برخی تکنیک های پایه ای نیاز دارد. برای شروع به نکات زیر توجه داشته باشید:
۱. محیط آرامی را فراهم کنید: در صورت امکان، ماساژ کودک را در محیط خانه یا بیرون از خانه در فضایی آرام و گرم انجام دهید. زیورآلات خود را خارج کنید. رو زمین یا تختخواب بنشینید و یا مقابل کودک بایستید و کودک را بر روی یک حوله یا پتو قرار دهید. برای ماساژ کودک، او را به پشت بخوابانید تا بتوانید تماس چشمی برقرار کنید. همچنان که لباس های او را در می آورید به او بگویید که وقت ماساژ است.
۲. لمس کنترل شده داشته باشید: زمانی که برای اولین بار کودک را ماساژ می دهید، لمس ملایمی روی بدن کودک داشته باشید. کودک را قلقلک ندهید، زیرا ممکن است برای او آزار دهنده باشد. همچنان که کودک بزرگتر می شود، از لمس های محکم تری برای ماساژ او استفاده کنید.
۳. تمام قسمت های بدن نوزاد را به آرامی لمس کرده و بمالید: شما ممکن است کودک را بر روی شکم بخوابانید و برای ماساژ هر قسمت از بدن کودک مانند سر، گردن، شانه ها، پشت، دور کمر، ران ها، پاها و دست ها یک دقیقه زمان صرف کنید. سپس کودک را به پشت بخوابانید و یک دقیقه زمان برای ماساژ هر یک از ساق پاها و بازوها و سپس هر دو با هم، صرف کنید. در نهایت، تمام حرکات مالشی در ماساژ کودک را برای ۵ دقیقه دیگر تکرار کنید.
۴. به کودک آرامش بدهید: در طول ماساژ، با او صحبت کنید. شاید بهتر باشد داستانی برای او تعریف کنید. شما می توانید اسم کودک را در طول ماساژ تکرار کنید.
۵. به پاسخ های کودک توجه کنید: اگر کودک بازوهای خود را تکان می دهد و خوشحال به نظر می رسد، بدین معنی است که لذت می برد و شما می توانید به ماساژ کودک ادامه دهید. اگر کودک سر خود را برمی گرداند و یا ناراضی به نظر می رسد، ماساژ کودک را متوقف کرده و به زمان دیگری موکول کنید.
کتاب مناسب برای ماساژ کودک
“کتاب ماساژ کودک اثر سوزان ریز ” یکی از کتاب های معروف در زمینه ماساژ کودک می باشد. همان طور که می دانید و تا اینجای مقاله نیز به آن اشاره کردیم ماساژ کودک می تواند موقعیت بسیار خوبی را برای کودک و والدین نیز فراهم کند تا بتوانند به همدیگر نزدیکتر شوند.
اگر که شما پدر و مادر عزیز در تجربه ی اولیه ی خود برای ماساژ کودک هستید لازم است که از یک مربی حرفه ای ماساژ کودکان راهنمایی هایی را در مورد تکنیک های ماساژ بگیرید و یا اینکه از بهترین کتاب های موجود برای این امر کمک بگیرید.
یکی از کتاب های ماساژ کودک که می تواند کمک بسیار زیادی به شما کند کتاب ماساژ کودک اثر سوزان ریز است که علاوه بر اینکه تجربه هایی را برای موفقیت کودکان در زمینه ی رشد جسمی، اجتماعی و احساسی می دهد، نکاتی را در مورد اعتماد به نفس کودکان نیز می آموزد، علاوه بر این موارد گفته شده درباره ی فایده ماساژ کودک نیز در این کتاب مطالبی را می خوانید و همچنین این کتاب با قرار دادن تصاویری به شما آموزش هایی را برای نحوه قرارگیری صحیح دست ها به هنگام ماساژ دادن پاها و دست های کودک کمک می کند. پیشنهاد می کنم مقاله استانداردهای انتخاب کتاب کودک را مطالعه کنید.
ماساژ کف پای نوزاد برای افزایش قد
ماساژ دادن کف پای نوزاد همچنین می تواند بر افزایش قد نوزاد کمک کند و به همین دلیل در ادامه نحوه ی ماساژ دادن پای نوزادان را تا رسیدن به کف پا برای شما شرح می دهیم.
در ابتدا بهتر است که از ران های کودک شروع کنید که برای آن باید دست های خود را به دور یکی از ران های کودک بپیچید و سپس تا مچ پای کودک پایین بیایید دست ها را یکی پس از دیگری پایین بکشید و فشار بسیار ملایمی وارد کنید و سپس این کار را برای پای دیگر نیز انجام دهید.
بعد از آن شما باید شروع به ماساژ دادن نواحی پایین تر از مچ پا کنید که برای این امر یک پا را در دست خود بگیرید و سپس پای کودک را از قسمت مچ تا انگشتان پا ماساژ دهید. این کار را برای پای دیگر کودک نیز انجام دهید.
اکنون می توانید ماساژ کف پای کودک را انجام دهید. بهتر است که برای کف پاهای نوزاد از انگشت شست استفاده کنید و با حرکاتی دایره ای آن را ماساژ دهید که البته سرتاسر کف پا را باید با این حرکات ماساژ دهید.
این ماساژ به ویژه ماساژ کف پا یک روشی ساده و جالب است که می تواند به دلیل افزایش ترشح هورمون رشد بر روی قد نوزادان موثر باشد.
ماساژ کودک برای خواب
همان طور که نینوپیا در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره کرد ماساژ کودک باعث می شود آرامش کودک بیشتر شود و بنابراین از این روش می توانید برای خواباندن کودک خود نیز کمک بگیرید. مالیدن کمر یکی از انواع ماساژ کودک برای خواب است که برای آن می توانید کودک خود را در ابتدا بر روی شکمش بخوابانید و کف دست خود را بر روی کمر او قرار دهید و به آرامی در جهت حرکت عقربه های ساعت بچرخانید.
بهترین روغن برای ماساژ کودک
روغن های مختلفی برای ماساژ کودک وجود دارد که در ادامه به معرفی چند مورد از بهترین روغن ها برای ماساژ کودک می پردازیم.
روغن نارگیل
از بهترین روغن ها برای ماساژ کودک البته در فصل تابستان، روغن نارگیل است. این نوع روغن علاوه بر اینکه بافت بسیار سبکی دارد و به راحتی می تواند جذب پوست شود، همچنین خواصی ضد قارچ و باکتری دارد.
روغن کنجد
یکی دیگر از روغن هایی که برای فصل تابستان بسیار مناسب است، روغن کنجد نامیده می شود. این روغن نیز علاوه بر اینکه بافتی سبک دارد، برای داشتن استخوان های قوی نیز می تواند بسیار کمک کننده باشد.
روغن خردل
روغن خردل که برای ماساژ کودک بسیار کاربردی است فقط در فصل زمستان قابل استفاده است و البته باید دقت کنید که این روغن را مستقیما بر روی بدن نوزاد قرار ندهید و حتما از یک روغن گیاهی حامل برای رقیق کردن آن استفاده کنید.
روغن بادام
روغن بادام یکی دیگر از بهترین روغن ها برای ماساژ کودک است که شما می توانید در هر فصلی از آن استفاده کنید. این روغن علاوه بر اینکه بوی خوبی دارد باعث نرمی بدن کودک نیز می شود.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم شما را با ماساژ کودک و تمامی فواید و نکات آن آشنا کنیم امیدواریم که با کمک این مقاله بتوانید به خوبی از ماساژ برای رشد و آرامش کودک خود استفاده کنید و حتی خود شما نیز آن بهره ببرید.
سوالات متداول ماساژ کودک
پیش از انجام ماساژ کودک چه کارهایی باید انجام داد؟
در ابتدا دقت کنید محیطی آرام را انتخاب کنید و همچنین تمامی درب ها و پنجره ها را ببندید تا کودک شما سرما نخورد. بهتر است که کودک خود را بر روی حوله و یا تشک بخوابانید و حتما از روغن مناسب نیز استفاده کنید.
زمان ماساژ کودک چقدر باید باشد؟
ماساژ کودک با توجه به سن کودک و همچنین واکنش و علاقه ی او نسبت به ماساژ می تواند زمانی حدود ۵ تا ۱۵ دقیقه باشد. البته لازم به ذکر است این می زان می تواند متغیر باشد.
تیم تولید محتوای نینوپیا
این مقاله به کوشش تیم تولید محتوای نینوپیا تولید شده است. نینوپیا پلتفرم توسعه فردی کودکان
۱ دیدگاه در “ماساژ کودک”
چقد پسر من از ماساژ خوشش میاد… ممنمون از مطلب خوبتون