تشویق کردن کودکان از آن جایی که یک نوع توجه به حساب می آید باعث می شود کودک واکنش مثبتی داشته باشد.
بنابراین تشویق کردن کودکان یکی از کارهایی است که نه تنها باعث پرورش رفتارهای مثبت کودک می شود بلکه حتی می تواند آرامش و نشاط را در آن ها افزایش دهد.
اما باید دقت کنید که تشویق کردن کودکان باید درست و اصولی انجام شود که نتایج منفی در پی نداشته باشد.
به همین دلیل این مقاله را نینوپیا برای شما آماده کرده است تا نکات بسیار مهم تشویق کردن کودکان را برای شما ارائه دهیم.
تو این نوشته این مطالب را مطالعه میکنید
آیا تشویق کردن کودکان بیش از اندازه به ضرر کودک است
بسیاری از والدین فکر می کنند که تشویق کردن کودکان یکی از روش های خوب تربیتی برای کودکان است.
وقتی کودک را تشویق می کنید، احساس خوبی نسبت به خودش پیدا می کند و سعی می کند که شما را دوباره خوشحال کند.
با این وجود تشویق بیش از حد، حتی اگر به قصد و نیت درستی باشد، خوب نیست.
بچه ها دوست دارند که کارهایشان را خودشان انجام دهند و طعم موفقیت را بچشند.
کودک از یاد گرفتن چیزهای مختلف لذت می برد و انگیزه ی کافی برای این کار دارد.
او دوست دارد از والدینش تقلید کند.
وقتی کودک به مادرش می گوید که لباسش را خودش پوشیده و یا می تواند از یک تا ده بشمرد، به خودش افتخار می کند.
احساس موفقیت در واقع پاداشی است که کودک به خودش می دهد.
وقتی کودک در انجام کاری موفق می شود والدینش او را تشویق می کنند،کودک از خوشحالی والدینش خوشحال می شود.
ولی اگر والدین بیش از حد کودک را برای انجام کارهای معمولی تشویق کنند.
مثلا برای غذا خوردن یا رفتن به دستشویی به کودک بگویند که به او افتخار می کنند.
او احساس می کند هر کاری که انجام می دهد والدینش باید او را تشویق کنند.
کم کم چنین کودکی به دنبال احساس موفقیت و رضایت درونی نیست و همه ی کارهای خودش را به خاطر پاداش و تشویق والدین انجام می دهد.
چنین کودکی به خاطر احساس موفقیت کاری را انجام نمی دهد، بلکه به خاطر پاداشی که از والدینش می گیرد ان کار را انجام می دهد.
مثلا کودک احساس می کند که چون مادرش او را تحسین می کند، باید کفش هایش را خودش بپوشد.
کودکی که والدینش مدام او را تشویق می کنند، دیگر حرف های آنها را جدی نمی گیرد و کم کم به توانایی های خودش شک می کند.
او با خودش فکر می کند که آیا واقعا همه ی کارهایی که انجام می دهد، اینقدر مهم و عالی هستند.
چنین کودکی شرطی می شود و تا زمانی که والدینش از او تعریف و تمجید نکنند.
نمی تواند کار با ارزشی را انجام دهد.
تشویق بیش از حد بار مسوولیت زیادی بر دوش فرزندان ما می گذارد.
وقتی بیش از حد کودک را به خاطر انجام کاری تشویق می کنیم کودک احساس می کند که باید بیشتر تلاش کند تا از تعریف و تمجیدهای ما محروم نشود.
اگر والدین توجه کنند که خودشان چقدر به پاداش و تشویق دیگران اهمیت می دهند و چقدر این کار روی آنها تاثیر گذار است، به اثرات مخرب تشویق های بیش از اندازه پی می برند. و این کار را نخواهند کرد.
تشویق کردن کودکان اشکالی ندارد، چون با این کار او احساس خوبی نسبت به خودش پیدا می کند.
ولی نباید او را بیش از حد تشویق کنید، بگذارید او به توانایی های خودش پی ببرد.
بگذارید کودک از انجام دادن کارهایش و موفق شدنش لذت ببرد.
مثلا به کودکتان بگویید که وقتی کاری را انجام می دهد و موفق می شود، به موفقیت خودش افتخار کند. شما می توانید برای تشویق کردن کودکان او را بغل کنید، به او لبخند بزنید و با نگاه خودتان او را تایید کنید.

بایدها و نبایدهای تشویق کردن کودکان
علاوه بر نکته ی بسیار مهمی که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم باید بدانید که تشویق باید به درستی انجام شود و به همین دلیل نکات بسیار مهمی را در ادامه برای شما گرد آوری کرده ایم.
کودک را غافلگیر کنید
از نکات مهم تشویق در کودکان این است که وقتی کودک خود را در حال انجام کارهای خوب و مثبت مشاهده کردید او را غافلگیر کنید و به او بگویید کاری که در حال انجام دادنش است بسیار خوب است.
متاسفانه برخی از والدین کاری به کودک ندارند و فقط هنگامی که کودک دچار خطا و اشتباهی شود با او برخورد می کنند.
برای مثال وقتی کودکی آرام با دوستان خود در حال بازی کردن است پدر و مادر به او توجهی ندارند اما به محض اینکه کودک کار اشتباهی کند و یا حرف زشتی بزند با او برخورد می کنند.
در صورتی که باید کاملا برعکس باشد به این معنی که وقتی متوجه اشتباه کودک شدید باید سعی کنید نادیده بگیرید مگر اینکه این رفتار بارها تکرار شود، اما به هنگام مشاهده رفتار خوب باید بلافاصله کودک خود را تشویق کنید.
تشویق کردن کودکان باید دارای تنوع باشد
سعی کنید در هر بار تشویق در کودکان تنوع داشته باشید. برای مثال گاهی اوقات او را در آغوش بگیرید و یا اینکه ببوسید. شما همچنین می توانید برای تشویق او از سخنان زیبا استفاده کنید یا اینکه از جایزه خریدن، رفتن به پارک و مهمانی نیز برای تشویق او کمک بگیرید.
اگر که تشویق تنوع داشته باشد مانع از وابستگی کودکتان می شود به عبارتی بهتر اگر همیشه برای تشویق کودکتان از خوراکی استفاده کنید این امر می تواند منجر به شکمو شدن کودکتان شود و یا اینکه اگر پاداش همیشگی کودک شما بیرون رفتن باشد این می تواند باعث بالا رفتن توقع او شود.
نکته ی مهم تر این است که تا حد الامکان از پول برای تشویق کردن کودکان و جایزه دادن استفاده نکنید چرا که تشویق کودکان را به کلی تخریب می کند. مقاله اسباب بازی های کودکان 4 تا 5 سال را مطالعه کنسد.
تشویق کردن کودکان بلافاصله انجام شود
هدف از تشویق در کودکان این است که رفتار خوب در کودک ادامه داشته باشد و به عبارتی دقیق تر تشویق به عنوان یک تقویت کننده رفتار عمل کند.
اما لازم است بدانید که هر چقدر تشویق و پاداش در فاصله زمانی کمتری با عمل انجام شود تاثیر آن نیز بیشتر خواهد بود و هر چقدر که فاصله بیشتر شود به همان اندازه نیز تاثیر تشویق کردن کودکان کاهش می یابد.
برای مثال امروز در مهمانی کودک شما بسیار مودبانه و آرام بود، به محض برگشتن به خانه بلافاصله او را تشویق کنید و پاداش این کار می تواند نیم ساعت بازی جدی با او باشد و یا اینکه او را بغل کنید.
اما اگر که کودک امروز به شما در کارهای خانه کمک کرد و شما بلافاصله از او قدردانی نکردید و تشویق کردن کودکان را به ماه بعد سپردید این روش قطعا تاثیر چندانی نخواهد داشت.
تشویق کردن کودکان نباید مقایسه ای باشد
مراقب باشید هیچوقت تشویق در کودکان به گونه ای نباشد که از مقایسه کردن برای انجام آن استفاده کنید.
به عنوان مثال هیچوقت نگویید که آفرین تو امروز از همه ی بچه ها مودب تر بودی و یا اینکه از همه همکلاسی هایت نمره ی بهتری گرفتی. این گونه صبحت ها باعث می شود که کودک به طور مدام در مقایسه های ذهنی قرار بگیرد و روحیه ای برتری خواهانه به او خواهد داد.
بنابراین بهترین راه حل این است که در صورت استفاده از مقایسه در تشویق کردن کودکان، او را تنها با خودش مقایسه کنید برای مثال به او بگویید چقدر نسبت به ماه قبل در درس خواندنت جدی تر و بهتر شده ای.

در تشویق کردن کودکان معتدل باشید
اگر که شما دو فرزند و یا بیشتر داشته باشید و یکی از کودکان کار خوب و تحسین برانگیزی انجام داد و شما قصد دارید او را تشویق کنید در حالیکه همزمان کودک دیگر در کنار او باشد، به یاد داشته باشید که تشویق شما باید به صورت معتدل انجام شود.
به عبارتی بهتر برخی از والدین برای اینکه فرزند خود را به کار خوبی که کودک دیگری انجام داده است ترغیب کنند او را به صورت ویژه و به شدت تشویق می کنند.
اما جالب است بدانید که این نوع تشویق در کودکان نه تنها موجب انگیزه آن ها برای انجام کار بیشتر نمی شود بلکه حتی باعث ایجاد حسادت می شود. بنابراین دقت به اعتدال در تشویق کردن کودکان نیز عامل بسیار مهمی است. پیشنهاد میکنم مقاله حسادت در کودکان را مطالعه کنید.
در نهایت می توان گفت که با وجود اینکه تشویق در کودکان عاملی مهم برای پیشرفت کودک است اما نحوه انجام آن نیز بسیار مهم است که امیدواریم با نکات گفته شده در این مقاله بتوانید به خوبی از پس آن بربیایید.
سوالات متداول تشویق کردن کودکان
تاثیر سبک های مختلف فرزند پروری بر تشویق در کودکان چگونه است؟
عمدتا پدر و مادری که تربیت سهل گیرانه ای دارند کودکان خود را بیشتر تشویق می کنند و والدینی که روش تربیتی سخت گیرانه ای دارند کمتر از تشویق کردن کودکان استفاده می کنند. به طور کلی بهتر است که با هر نوع سبک تربیتی که دارید از تشویق کردن کودکان به درستی استفاده کنید، چرا که در زمینه های مختلفی می تواند به طور مستقیم بر روی کودک اثر بگذارد.
تشویق در کودکان باید چگونه انجام شود؟
بهتر است که با دقت به رفتار کودک خود و همچنین علاقه مندی هایی که دارد پاداش مناسبی در نظر داشته باشید. اما لازم است که در ابتدا تشویق کردن شما شامل مشوق ها و انگیزه های بیرونی باشد و پس از آن باید کم کم به کودک یاد دهید که بهترین پاداش ها و تشویق ها انگیزه های درونی هستند و کودک هر رفتاری را به دلیل علاقه ی خود انجام دهد.