تو این نوشته این مطالب را مطالعه میکنید
کودک 3 ساله و لجبازی
چگونه لجبازی کودک را به صفر برسانیم؟
بیشتر بخوانید
کودک 3 ساله ام حرف نمی زند
یکی از نگرانی های شایع والدین؛ حرف نزدن فرزندشون هست. حرف نزدن کودک تا سن 3 سالگی می تونه یکی از این دلایل رو داشته باشه: ممکنه شیوه ارتباطی والدین با کودک اشتباه باشه، ممکنه کودک دچار مشکلاتی در آناتومی گفتاری باشه، همچنین احتمال مشکلات مغزی یا شنوایی یا بیماری گفتار و زبان هم وجود داره.
اما پیش از هرگونه نگرانی و استرس، اول به یه پزشک یا روانشناس کودک مراجعه کنین تا دلایل حرف نزدن کودک 3 ساله به صورت تخصصی بررسی بشه.
گاهی ممکنه با دلایلی مثل اینکه “بزرگ میشه و مشکلش حل میشه” خودمونو قانع کنیم و به دنبال راه درمان نباشیم. اما این سهل انگاری باعث میشه در آینده مشکل بزرگتر و حادتر بشه.
برای درمان، در قدم اول باید به مراکز گفتار درمانی مراجعه کنین و بعدش تمرینات خانگی رو شروع کنین؛ مثلا زیاد حرف بزنین، کمتر سوال بپرسین چون با این کار تنها اعتماد به نفس کودک رو پایین میارین و کمکی به حرف زدنش نخواهید کرد، کتاب داستان بخونین، برای تلفظ درست به کودک فشار نیارین و…!
بهترین تغذیه برای کودک سه ساله
بچه ها تا سن 5 سالگی در دوره طلایی رشد خودشون قرار دارن، به همین دلیل هم باید در برنامه غذایی کودک سه ساله به میزان صحیحی از ویتامین، پروتئین، مواد معدنی و مواد مغذی استفاده کنید تا کودکتون به خوبی روند رشد خودش رو طی کنه.
از جمله مواد غذایی مفید و ضروری که باید توی برنامه غذایی کودک 3 ساله جای داده بشه می تونیم به این موارد اشاره کنیم: کربوهیدرات، فیبر از سبزیجات مفید، شیر و لبنیات، چربی، سبزیجات و میوه های تازه، آهن، کلسیم و انواع ویتامین ها به خصوص ویتامین سی.
پیشنهاد می کنم برای داشتن یه برنامه غذایی مفید و مناسب از یه مشاور بهداشت کمک بگیرین تا شما رو در این زمینه راهنمایی کنه. پیشنهاد میکنم مقاله تغذیه کودک را مطالعه کنید.
دوره آفلاین بهبود روابط والد و کودک CPRT با رویکرد بازی
بازی یک روش غریزی است و برای رشد لازم می باشد. بزرگسالان در مورد افکار، تجربیات و احساسات خود صحبت می کنند، اما کودکان از اسباب بازی و بازی کردن برای درک دنیای اطراف خود استفاده می کنند و از طریق روابط افکار و احساسات خود را بیان می کنند
آموزش کودک 3 ساله در خانه
خانه اولین و امن ترین جا برای کودک شماست و می تونین از این فضای امن و آروم برای آموزش فرزندتون استفاده کنین. کودک 3 ساله در دوران اوج کنجکاوی خودش قرار داره و در این سن باید روی مهارت های حرکتی تمرکز کنه؛ به همین خاطر هم می تونین از فعالیت های کوچیک شروع کنین و با بازی های فکری عملی، اعتماد به نفس کودک رو افزایش داده و حس کنجکاویش رو به بهترین روش هدایت کنین.
از جمله آموزش های یک کودک 3 ساله در خانه می تونه حذف تلویزیون و جایگزین کردن کتاب و نقاشی و بازی های فکری باشه، همچنین باید کودک 3 ساله خودتون رو به یه برنامه غذایی سالم عادت بدین و بهش یاد بدین که با موسیقی ارتباط برقرار کنه، بازی هایی مثل پازل، خونه بازی، لگو بازی، خمیر بازی، مداد شمعی، عروسک انگشتی و رنگ آمیزی می تونه کمک زیادی به آموزش کودک شما بکنه.
کودک 3 ساله باید چند کیلو باشد
یکی دیگه از اصلی ترین نگرانی های پدر و مادرا، وزن کودکشون هست. در واقع دخترا و پسرا توی سنین مختلف، وزن و قد متفاوتی دارن.
دخترا توی سن 3 سالگی معمولا وزنی بین 12 کیلو و 900 گرم تا 15 کیلو و 200 گرم دارن. البته این وزن تقریبی هستش و اگه فرزند شما دقیقا در این وزن قرار نداره نیازی به نگرانی نیست. کافیه با یه کارشناس بهداشت مشاوره کنین.
پسرا توی سن 3 سالگی معمولا بین 13 کیلو و 400 گرم تا 15 کیلو و 600 گرم وزن دارن که ممکنه بعضی بچه ها دقیقا توی این محدوده قرار نداشته باشن.
تغذیه، میزان تحرک و گاهی خصوصیات ژنتیکی روی وزن کودک 3 ساله تاثیرگذاره که در این زمینه بهتره مشاوره تخصصی دریافت کنین.
وابستگی کودک 3 ساله به مادر
به طور کلی همه بچه ها به مادرشون وابسته هستن و دور از مادر ممکنه دچار استرس و اضطراب بشن و به گریه و بهانه گیری روی بیارن و این یه امر طبیعی محسوب میشه. با این حال گاهی این وابستگی بسیار شدید و بیش از حد میشه به طوری که شما رو نگران میکنه.
در واقع وابستگی شدید کودک 3 ساله به مادرش میتونه دوتا دلیل اصلی داشته باشه؛ یکی اینکه اضطراب جدایی از مادر داره یا اینکه دچار اضطراب اجتماعی هستش.
دلیل این وابستگی می تونه به دلیل یک سری اختلالات احساسی، روانی، بیولوژیکی، ژنتیکی یا خانوادگی باشه که موجب وابستگی بیش از حد به مادر میشه.
البته اگه استقلال کافی رو به فرزندتون ندین؛ خودتون این وابستگی رو تشدید می کنین؛ پس در این زمینه باید به دنبال دلایل و ریشه های عمیقی بگردیم تا بتونیم به فرزندمون کمک کنیم.
معمولا این وابستگی توی سنین پایین شکل میگیره و در زمان مهد کودک که بچه برای اولین بار از مادرش جدا میشه، نمود پیدا میکنه و تشخیص داده میشه.
برای درمان وابستگی شدید کودک به مادر اول از همه باید ترسش رو درک کنین و اونو بخاطر ترسش سرزنش نکنین، دوم اینکه بدون اطلاع کودک جمع رو ترک نکنین، سوم اینکه وقت بیقراری کودک آرامش خودتون رو حفظ کنین و دعواش نکنید، او را با دیگر کودکان مقایسه نکنین، احساس استقلال روی در کودکتون تحریک کرده و تشویقش کنین و…
بازی برای کودک 3 ساله در خانه
بازی یکی از بهترین راه ها برای رشد فکری و حرکتی کودک 3 ساله به شمار میره. چند بازی لذت بخش و سرگرم کننده برای کودکان سه ساله که به رشد اونها کمک میکنه می تونه شامل این موارد باشه:
- قصه گویی؛ کتاب داستان خوندن می تونه به افکار کودکتون رو گسترش بده.
- آب بازی و بازی با وسایل آبی یکی از بهترین راه ها برای سرگرم شدن و ایجاد تنوعه.
- در این سن کودک شما با نور و روشنایی آشنا شده؛ پس با سایه بازی آشناش کنین.
- یه هدف قرار بدین؛ مثل یه تشت یا سبد. بعد کودکتون رو تشویق کنین تا وسایل و اشیا رو به سمت اون پرتاب کنن.
- به بچه ها یاد بدین تا وسایل و اسباب بازیاشون رو طبقه بندی کنن.
- رنگ انگشتی و بازی با رنگ های مختلف می تونه یه بازی جذاب و هیجان انگیز باشه.پیشنهاد میکنم مقاله بازی با کودک را مطالعه کنید.
شما چه بازی های دیگه ای برای یه کودک 3 ساله توی خونه پیشنهاد میدین؟
خواب کودک 3 ساله
میزان خواب کودک 3 ساله تاثیر مستقیمی روی انرژی، وزن، میزان رشد و رفتاراش داره پس باید توجه ویژه ای به خواب فرزندتون داشته باشین.
معمولا بچه های 3 ساله در طول روز حدود 12 ساعت میخوابن اما این میزان خواب واسه همه بچه ها صدق نمیکنه؛ ممکنه یکی بیشتر یا کمتر از این مقدار بخوابه و تا زمانی که مشکلی ایجاد نشه جای نگرانی نیست.
بعضی بچه ها زیاد میخوابن و برعکس بعضی دیگه در برابر خوابیدن تا آخرین لحظه مقاومت میکنن. اگر کودک 3 ساله شما در برابر خوابیدن مقاومت میکنه یا اینکه خواب آرومی نداره؛ پیشنهاد میکنم یه ساعت قبل خواب، خونه رو آروم کنین یعنی صدای تلویزیون، موزیک یا هرچیز دیگه ای رو کم کنین و بچه ها رو برای خواب آماده کنین.
حالا بدون فشار و تهدید و تحمیل خواب؛ یه فضای آروم و دلنشین درست کنین تا کودک شما با آرامش به خواب بره و هیچ فشاری روش نباشه. پیشنهاد میکنم مقاله خواب کودک را مطالعه کنید.
کلام آخر
توی این مقاله سعی کردیم به رایج ترین مشکلات و نکات در زمینه تربیت کودک سه ساله بپردازیم. امیدواریم براتون مفید بوده باشه.
1. رفتارهای معمولی در روانشناسی کودک 3 ساله چیست؟
واکنش به احساساتی مثل غم، شادی، ترس یا عصانیت و همچنین ترس یا ارتباط به چیزهای خیالی و ذهنی از رفتارهای معمولی کودکان سه ساله به شمار میره.
2. چطور کودک 3ساله خود را با اراده بار بیاوریم؟
این 4 مورد را به درستی رعایت کنید تا یک کودک بااراده داشته باشید: دادن استقلال، دادن حق انتخاب، اختیار دادن در زمینه انجام کارها و پرهیز از جنگ قدرت در خانه.
3. بهترین اسباب بازی برای کودک 3 ساله چیست؟
لگوهای پلاستیکی، بازی ماهیگیری، هزارتو، پازل و بازی های ساختنی مثل ابزار آلات، خانه سازی و مواردی از این قبیل.