با همه ی مشکلات و سختی هایی که تحمل کردید اما بالاخره نوزاد شما وارد ۱۲ ماهگی میشه و باید بهتون تبریک بگیم که تونستید به خوبی از نوزاد 12 ماهه خودتون مراقبت کنید. الان دیگه نوزاد شما داره به یک سالگی وارد میشه و حتما هیجان زیادی واسه ی اولین تولدش دارید. نوزاد دوازده ماهه الان دیگه اطرافیانشو خیلی خوب میشناسه و توی کارایی مثل غذا خوردن، لباس پوشیدن و کلی از کارای دیگه کمتر شما رو اذیت میکنه. ادامه ی این مقاله نینوپیا سعی کرده تمامی ویژگی های نوزاد 12 ماهه رو براتون بررسی کنه تا شما بتونید با آگاهی کاملی وارد این دوره بشید.
تو این نوشته این مطالب را مطالعه میکنید
برنامه غذایی نوزاد ۱۲ ماهه
در این ماه کودک شما دیگه میتونه خیلی راحت تر نسبت به تموم ماه های پیش غذاهای جامد رو بجوه و تا حدودی دیگه محدودیت غذایی از اون برداشته میشه. در واقع با وجود اینکه نوزاد توی این سن هنوز دندون کاملی نداره اما میتونه با کمک لثه و آرواره های دهنش همه چیزو بکنه. البته با این حال خیلی مهمه که موقع غذا خوردن کنار کودکتون باشید تا از بروز هر مشکلی جلوگیری کنید چون نوزاد شما دیگه دامنه ی حرکتی خیلی زیادی داره و میتونه هر چیزی رو برداره و توی دهنش بزاره.
کم کم با رشد بیشتر دندون ها مهارت های حرکتیش هم رشد بیشتری میکنه و دیگه میتونه تکه های غذارو با دندونای خودش بکنه و بعد اونا رو بجوه و بعد به سمت عقب دهنش ببره و عمل بلع رو انجام بده. در واقع میتونید از این موقعیت استفاده کنید و غذاهایی رو که میدونید باعث مشکلی برای کودکتون نمیشن رو در اختیارش بدید و بزارید خود کودک با دست اونا رو برداره و بخوره و اینجوری مهارتاشو هم تقویت کنید.
در این سن میتونید انواع کتهها، پلوها، خوراکها و کبابها رو توی برنامه غذایی کودکتون بزارید و تعداد دفعات خوردن غذا با توجه به نوزاد میتونه سه تا چهار وعده در طول روز باشه. در صورتی که نوزادتون علاقه داشته باشه میتونید از آب میوه، میوه، خرما، بستنی، حلوا خانگی، بیسکوییت و انواع برشتوکها هم برای میان وعده ی نوزادتون استفاده کنید.
اما به این نکته دقت کنید که حتما مقدار نمک توی تغذیه روزانه کودکتون کم باشه. مواد غذایی پروتئینی مثل گوشتهای قرمز، گوشت گوسفند، گوساله، شتر، جگر و یا گوشت هایی مثل ماهی یا گوشت پرندگانی مثل مرغ، اردک، غاز، کبک و بوقلمون رو هم باید برحسب نیاز نوزاد توی برنامه غذایی نوزاد دوازده ماهه بزارید. خوردن تخم مرغ، پنیر، غلات، حبوبات و سبزیها هم دیگر مواد پروتئینی که مورد نیاز کودکتون هستن.پیشنهاد میکنم مقاله تغذیه کودک را مطالعه کنید.
چگونه لجبازی کودک را به صفر برسانیم؟
بیشتر بخوانید
توانایی های کودک ۱۲ ماهه
الان دیگه بینایی نوزاد شما طبیعی شده و حتی از تموم ماه های قبلی بهتر شده و میشه گفت تقریبا قدرت دیدش شبیه شما شده. میتونید ببینید که هماهنگی بین چشم و دستای اون داره پیشرفت میکنه. مهارت های حرکتی و بینایی اون بهش کمک میکنه تا به طرز بهتری به اشیا مختلف دور و برش دسترسی داشته باشه و یا مثلا با کنترل بهتری غذا میخوره. نوزاد توی سن ۱۲ ماهگی بهتر میتونه روی جزئیات کوچیک تمرکز کنه و عملکرد بهتری داشته باشه مثلا میشه گفت دیگه به جای ریختن غذا بر روی زمین به راحتی لقمه رو به دهنش میرسونه چرا که توی هدایت و کنترل دستاهاش خیلی پیشرفت کرده و مهارت داره.
غیر از این نوزاد شما میتونه اولین گام های راه رفتنشو امتحان کنه که ممکنه با لرزش پاها همراه باشه و ممکنه توی همین ماه و یا بعد از یکی دو ماه راه رفتن جدیشو شروع کنه. بعضی از نوازدان هم هستن که توی این ماه با تکیه دادن به مبل و یا وسایل دیگه ای تمرین میکنن که بلند بشن و احتمالا بعد از چند هفته میتونن چند قدم راه برن.
به طورکلی این ماه شروع جدی راه رفتن نوزادتون هست و در این بین نوزاد ممکنه تعادلشو از دست بده و یا حتی موقع راه رفتن بیوفته. توصیه میکنیم حتما فضای ایمنی رو برای راه رفتن نوزادتون فراهم کنید. همینطور تلو تلو خوردن یکی دیگه از مشکلات راه رفتن این ماه نوزادتون هست که نیازی به نگرانی نیست و کم کم درست میشه.
یکی دیگه از توانایی نوزاد شما توی این ماه تلاش برای صحبت کردنه، مثلا به سمت چیزی که میخواد حرکت میکنه و سعی میکنه با کلمه هایی مثل “ما”، “گا” یا “با” و کمک گرفتن از دستهاش برای اشاره کردن به چیزی که میخواد برسه.
البته ذکر این نکته رو ضروری میبینیم که رشد هر نوزادی با کودک دیگه ای میتونه مختلف باشه و بعضی از نوزادن میتونن در حد بیان چند حرف صحبت کنن و بعضی دیگه اشون میتونن کلماتی رو بیان کنن. سعی کنید باهاش بیشتر حرف بزنید و کتابای بیشتری رو براش بخونید چون این کارا باعث میشن که رشد زبانی اون بیشتر و بهتر بشه. در ادامه یک سری نکات رو برای بیشتر کردن توانایی کودکتون میگیم تا بتونید توی این دوران به رشد نوزادتون کمک کنید.
- برای کودکتون اسباب بازی هایی که قابلیت انعطاف دارن رو بخرید و اجازه بدید تا با اونا بازی کنه تا باعث بهبود حرکتی نوزاد دوازده ماهه شما بشه. دقت کنید که نیازی به خرید اسباب بازی های گرون ندارید گاهی وقتا شما میبینید حتی وسایل خانگی مثل کاسه ها هم براشون جذاب هستن.
- با نوزادتون قایم باشک بازی کنید. یکی از بهترین بازی ها که تقریبا اغلب نوزادان عاشق اون هستن قایم باشک هست. این بازی میتونه به شدت باعث لذت کودک شما بشه و بهش کمک میکنه که ماندگاری اشیا رو درک کنه.
- نکته ی دیگه اینه که کارشناسان تربیتی توصیه میکنن تا دو سالگی، کودک شما محدودیت استفاده از ابزارهای دیجیتالی و یا حتی تلویزیون داشته باشن. البته به شما هم توصیه میکنیم نزارید ابزارهای دیجیتالی وقت شما رو از نوازد دوازه ماهه که توی این سن خیلی بهتون نیاز داره، بگیره.
قد و وزن کودک 12 ماهه
همین اول باید بگیم که قد و وزن نوزاد دوازده ماهه مثل هر ویژگی دیگه فقط مختص کودک شما هست و نمیشه گفت همه ی کودکان باید یک قد و وزن داشته باشن اما به طور کلی نوزاد ۱۲ ماهگی باید قدش نسبت به روز تولدش ۵۰ درصد بیشتر شده باشه و وزنش هم سه برابر بیشتر شده باشه.
البته احتمالا اضافه وزن و قد نوزاد کم کم بیشتر نشه و ممکنه به طور جهشی بیشتر بشه مثلا نوزاد شما از سن نه ماهگی به خوردن غذاهای جامد و چرب شروع میکنه و اضافه وزن از همین جذب چربی هم شروع میشه و الان که وارد یک سالگی میشه میتونید ببینید که نوزاد دوازده ماهه شما تپل شده. اما اینو بدونید که رشد قد و وزن کودکان به عواملی مثل ژنتیک، دختر یا پسر بودن و حتی تغذیه بستگی داره و بهتره که نوزادتون رو با بقیه مقایسه نکنید.
دوره آفلاین بهبود روابط والد و کودک CPRT با رویکرد بازی
بازی یک روش غریزی است و برای رشد لازم می باشد. بزرگسالان در مورد افکار، تجربیات و احساسات خود صحبت می کنند، اما کودکان از اسباب بازی و بازی کردن برای درک دنیای اطراف خود استفاده می کنند و از طریق روابط افکار و احساسات خود را بیان می کنند
خواب نوزاد دوازده ماهه
معمولا خواب مورد نیاز کودک توی ۱۲ ماهگی حدود ۱۲ تا ۱۶ ساعت در طول شبانه روزه که میتونه به طور دو بار خواب در روز باشه. اگه خوش شانس باشید و البته شرایط مناسبی رو برای کودکتون تامین کرده باشید نوزاد میتونه شبا خواب طولانی تر و مدام داشته باشه. یکی از مشکلاتی که ممکنه بزاره کودک شما به طور پیوسته بیدار بشه اضطراب جدایی از شما هست که میزاره نوزاد هر از گاهی بیدار شه و گریه کنه. اما در ادامه برای شما نکاتی رو برای بهتر خوابیدن کودکتون میگیم که شما میتونید ازشون استفاده کنید.
- برنامه خواب رو دقیقا به صورت مدام و هر شب تکرار کنید. مثلا حموم، خوندن داستان و یا لالایی خوندن آرام بخش های خوبین و اگه بتونید هر شب این فعالیتا رو انجام بدید اونم توی یه ساعت معین برای خوابوندن کودکتون خیلی بهتون کمک میکنه چرا که تداوم داشتن باعث ایجاد عادت در کودکتون میشه.
- اجازه بدید کودکتون با میل خودش به خواب بره به این معنی که وقتی کودکتون از خواب بیدار میشه قبل از اینکه به سمتش برید بهش یکم زمان بدید تا خودش سعی کنه دوباره بخوابه.
- باید سعی کنید کودکتون مطمئن بشه. اگه کودکتون در طول شب ناراحته میتونید باهاش حرف بزنید و بعد علت بیداریشو بررسی کنید مثلا پوشک اونو نگاه کنید. همینطور باید دقت کنید که بهتره چراغارو روشن نکنید و یا اونو از جاش بلند نکنید با مرور زمان یاد میگیره که به تنهایی بخوابه.پیشنهاد میکنم مقاله خواب کودک را مطالعه کنید.
در نهایت براتون آرزو میکنیم همون طور که به خوبی تونستید توی این مدت از کودکتون مواظبت کنید از این جا به بعد هم بتونید بهترین بستر رو برای نوازد دوازه ماهه تامین کنید.
سوالات متداول درباره نوزاد 12 ماهه
نوزاد دوازده ماهه باید چقدر شیر بخوره؟
کودک ۱۲ ماهگی به دلیل اینکه غذاهای کمکی مصرف میکنه نسبت به ماه های اول شیر کمتری رو هم میخوره و میشه گفت که این مقدار میتونه حدود ۷۰۰ میلی لیتر باشه. همچنین معمولا نوزاد توی این دوره ۳ تا ۵ بار وعده شیر میخوره.
نوزاد دوازده ماهه باید بتونه چه کارایی رو انجام بده؟
در این سن نوزاد میتونه از نظرهای مختلفی رشد خودشو نشون بده. مثلا میتونه قدمای اولیه راه رفتنشو با کمک وسایل دور و برش برداره، چشماش دید واضح تری دارن و میتونه رنگا و شکلا رو بهتر تشخیص بده و یا مثلا از این به بعد میتونه آدمای آشنا و غریبه رو از هم تشخیص بده.
چه عواملی بر وزن نوزاد دوازده ماهه تاثیر میزارن؟
جنسیت نوزاد یکی از موارد موثر بر روی وزن هست به این معنی که نوزاد پسر معمولا نسبت به نوزاد دختر وزن بیشتری داره. نوع تغذیه هم میتونه تاثیر بزاره مثلا نوزادی که از شیر مادر غذا میخوره نسبت به اونی که با شیشه تعذیه میشه وزن گیریش با سرعت کمتری انجام میشه.
کدام مورد از مهم ترین عامل تاثیر گذار بر روی قد نوازد هست؟
موارد مختلفی مثل سبک زندگی، تغذیه و جنسیت نوزاد میتونن روی قد نوزاد موثر باشن اما ژنتیک از مهم ترین عوامل به حساب میاد و به عبارتی میزان قد پدر و مادر و اعضای دیگه ی خانواده میتونن بر روی قد نوزاد تاثیر بزارن.
۲ دیدگاه در “هر آنچه راجع به نوزاد 12 ماهه باید بدانید”
بچم ۱۳ ماهشه و وقتی صداش میکنم شاید ۳۰ درصد مواقع بر میگرده ولی در بقیه اوقات نه استرس دارن و میخوان بدونم مشگل خاصی هست
با سلام
از همراهی شما با سایت نینوپیا سپاسگزاریم.
در این سن معمول است که کودک به دستورات و ندای والدینش استرس نشان دهد. ولی اگر کودک در برخی از مواقع به دستورات والدینش پاسخ ندهد یا به ندای والدینش نرسد، ممکن است نوعی مشکل وجود داشته باشد.
برخی دلایل احتمالی این رفتار کودکتان میتواند عبارت باشد از:
۱. کاهش انگیزه و توجه: ممکن است کودک در برخی مواقع از محیط اطرافش غافل باشد یا کمتر متوجه والدینش شود. این میتواند نشانه کاهش توجه و انگیزه او باشد که باید به آن رسیدگی شود.
۲. مشکل شنیداری: اگر کودک فقط در برخی محیطها یا مواقع بدون استرس به ندای والدینش پاسخ ندهد ممکن است مشکل شنیداری داشته باشد. بهتر است این احتمال را با مراجعه به پزشک مرتفع کنید.
۳. کنش مخالف: در برخی مواقع کودک ممکن است برای جلب توجه والدینش به عمل مخالف روی آورد و ندای آنها را نادیده گیرد. در این حالت باید والدین سازگاری مناسب داشته باشند.
اگر با وجود توجه به این نکات این رفتار ادامه یابد، حتما با پزشک کودکتان مشورت کنید.