مادر پدرای عزیز اول از هر چیزی به شما خسته نباشید میگیم که تا اینجای کار به خوبی از نوزادتون مراقبت کردید. الان دیگه نوزاد شما وارد ۱۱ ماهگی میشه و تقریبا داره وارد یه سالگی میشه و قطعا توی این ماه تغییرات زیادی رو توی نوزادتون میبینید چه از لحاظ حرکتی و مهارتی و چه از لحاظ تغذیه ای و حتی قد و وزن نوزاد 11 ماهه شما هم تغییر میکنه و نینوپیا قصد داره توی این مقاله در مورد تغییرات مختلف نوزاد یازده ماهه برای شما توضیحاتی بده، پس حتما این مقاله رو کامل بخونید.
تو این نوشته این مطالب را مطالعه میکنید
صبحانه کودک یازده ماهه
صبحانه برای کودک یازده ماهه باید شامل مواد غذایی مختلفی باشد که نیازهای روزانهی او را برآورده کند. مهمترین نکته در انتخاب صبحانه برای کودک یازده ماهه، این است که تمام مواد غذایی باید به خوبی پخته شده و بدون هیچ گونه خطر برای سلامتی کودک باشد. در ادامه چند پیشنهاد برای صبحانه کودک یازده ماهه ذکر شده است:
- نان تست، کره، پنیر نرم و میوههای تازه یا کمی خشک شده مثل خرما یا گردو (که به عنوان یک منبع پروتئین، کربوهیدرات، و ویتامین و مواد معدنی مفید هستند)
- بیسکوییت بدون شکر و بدون گلوتن (اگر کودک حساسیتی به گلوتن ندارد)
- تخم مرغ، ماست، پنیر پیتزا و صبحانهی آمادهی کودکان (اگر کودک بیشتر از ۱۰ ماه دارد)
- حبوبات پخته شده مثل لوبیا یا نخود و صدفهای دریایی (اگر کودک حساسیتی به آنها ندارد)
- آرد یا ماکارونی کاملمغذی
- پوره تخم مرغ با سبزیجات پخته شده مثل کدو تنبل یا بادمجان که به عنوان یک منبع پروتئین و ویتامینهای مختلف مفید هستند.
همچنین، بهتر است همیشه قبل از ارائه هر گونه غذایی به کودک خود، با پزشک یا متخصص تغذیهی کودکان مشورت کنید.
تغذیه نوزاد ۱۱ ماهه
اولا بهتره که با تغذیه کودک این سن و سالی شروع کنیم چون همون طور که میدونید تغذیه برای رشد نوزاد توی این سن خیلی مهمه. معمولا نوزاد شما توی این سن خوردن غذا با انگشتاشو شروع میکنه و ممکنه برای خوردن غذا با قاشق هم از خودش هیجان نشون بده. بهتره که توی برنامه غذایی و صبحانه ی کودک دارای ۱۱ ماهگی انواع غلات، میوه، سبزیجات، لبنیات و پروتئین باشه.
علاوه بر این باید دقت کنید که صبح و بعد از ظهر میان وعده هم به کودکتون بدید تا بتونه برای ادامه ی روزش انرژی لازم رو داشته باشه یعنی میشه گفت که به دلیل اینکه رشد و تحرک نوزاد توی این سن بیشتر میشه پس به غذا و انرژی بیشتری هم نیاز داره. کراکر، میوه و غلات خشک هم میتونن برای میان وعده گزینه های خوبی باشن. توی این سن انواع میوه ها هم خیلی برای بدن کودکتون مفید هستن.
البته دقت کنید که بهتره همزمان با غذاهای جامد، روزانه ۱۶ تا ۲۰ اونس از شیر مادر و یا شیر خشک هم به نوزادتون تغذیه بدید. نکته ی تغذیه ای دیگه اینه که حس چشایی نوزاد توی این ماه همچنان در حال رشده، پس خیلی مهمه که بتونید غذاها و مزه های مختلفی رو به کودکتون بدید تا تجربه کنه.
اگه نوزادتون غذاهای جدید رو نمیخوره اصلا نگران و یا تسلیم نشید چرا که توی این سن نوزاد باید حدود ۱۲ بار یه غذا رو بخوره تا در نهایت مزه ی اونو به خوبی بفهمه. البته یه نکته ای هم هست اینه که نباید کودکتون رو مجبور به خوردن غذا کنید و بهتره وقتی سیر میشه خودش در مورد غذا خوردن و یا نخوردن تصمیم بگیره.
توجه کنید که بعضی از مواد غذایی تا تموم شدن یک سالگی مجاز نیست و توی این دوره هم نباید اونا رو توی برنامه غذایی کودکتون بزارید از جمله ی این مواد غذایی میتونیم به شیر گاو، سفیده تخم مرغ، انواع توت، کیوی، آلبالو، گیلاس، خربزه، بادام زمینی اشاره کنیم.
همینطور بعضی از مواد غذایی مثل دانه های انار، کشمش، حبه انگور، ذرت، تکه های سوسیس، آجیل، بعضی از سبزیجات سفت مثل هویج و یا تکه های گوشت میتونن باعث خفگی نوزاد شما بشن. این مواد خوراکی غیر مجاز فقط مختص غذاها نیستن و حتی بعضی از نوشیدنی ها مثل چای و قهوه هم برای کودک این سن و سالی مناسب نیست و حتی میتونه باعث ایجاد بی قراری توی کودکتون بشه.پیشنهاد میکنم مقاله تغذیه کودک را مطالعه کنید.
غذای مناسب برای کودک 11 ماهه
کودکان 11 ماهه نیاز به تغذیهی متنوع و مناسب دارند تا نیازهای غذایی روزانهی خود را برآورده کنند. در ادامه چند پیشنهاد برای غذای کودک 11 ماهه ذکر شده است:
- میوهها: مثل موز، هلو، خرمالو، آلبالو، آووکادو، سیب، گلابی، خربزه، هندوانه و آناناس. میوهها میتوانند به صورت تازه، خشک شده یا کنسرو شده به کودک داده شوند.
- سبزیجات: مانند کدو، کاهو، اسفناج، برگهای بنفشه، بامیه، هویج و برگهای گل کلم. میتوانید سبزیجات را پخته یا ترشی کنید و به کودک خود بدهید.
- غلات: مثل نان، برنج، کینوآ، ارد، نان سبوسدار و غلات کامل. میتوانید غلات را به صورت پخته یا نیمپخته به کودک داده شوند.
- پروتئینها: مثل تخم مرغ، گوشت، ماهی، لوبیا، نخود، لوبیای سفید، بادام، کرهبادام، پنیر، ماست و یونجه. میتوانید پروتئینها را به صورت پخته یا نیمپخته به کودک داده شوند.
- چربیها و روغنها: مثل روغن زیتون، روغن کنجد، روغن خراطی، آووکادو، ماهی و کره بادامزمینی. کودک شما نیاز به چربیهای سالم برای رشد و توسعه صحیح دارد.
همچنین، بهتر است همیشه قبل از ارائه هر گونه غذایی به کودک خود، با پزشک یا متخصص تغذیهی کودکان مشورت کنید.
چگونه لجبازی کودک را به صفر برسانیم؟
بیشتر بخوانید
کودک یازده ماهه چه کارهایی باید انجام دهد
توی این دوره نوزاد شما پیشرفت زیادی میکنه که در ادامه به چند مورد از کارهایی که یه نوزاد معمولا توی این دوره انجام میده رو براتون معرفی میکنیم. نوزاد یازده ماهه میتونه علاوه بر کلمات، جملاتی رو که معمولا نامفهموم هستن رو بگه که البته توصیه ی ما به شما اینه که بهتره یه طوری با نوزادتون برخورد کنید که انگار حرفاشو میفهمید. این کودک میتونه به سوالاتی که ساده باشن جواب بده و برای اینکه بتونید به کودکتون چیزی رو بفهمونید بهتره از اشاره کردن هم کمک بگیرید.
کودک ممکنه با کمک حرکت سرش جواب شما رو بده. همچنین شما مادرای عزیز باید سعی کنید برقراری ارتباط و اسم اشیا مختلف رو با تکرار و تمرین به کودکتون یاد بدید و سعی کنید با اون حرف بزنید و به اشیا و رنگ های موجود و یا حتی میوه ها اشاره کنید، شاید در همون زمان نوزاد واکنشی نشون نده اما مطمئنا با مرور زمان همه ی این آموزشای شما رو یاد میگیره. میتونید برای آموزش دادن از کتابایی که عکس دارن هم استفاده کنید.
مورد دیگه ای که کودک این سن و ساله باید انجام بده اینه که اگه تا حالا راه رفتنو شروع نکرده و تا حالا هیچ قدمی برنداشته، این زمان مناسبیه که کودک حرکت کردن رو یاد بگیره. شما مادرای عزیز میتونید با یک سری رفتارها کودکتون رو برای راه رفتن تشویق کنید مثلا جلوی نوزاد بایستید و آغوش خودتونو براش باز کنید یا اینکه کودکتون رو روی سطح نرمی بزارید و دستشو بگیرید تا به کمک شما قدم های اولشو برداره.
یکی از کارای دیگه ای که کودک یازده ماهه انجام میده اینه که سعی میکنه با کمک دستاش حرکتای مختلفی رو انجام بده. مثلا علاقه داره که کتابای مختلف رو به خصوص اونایی که رنگی هستن رو ورق بزنه و اتفاقا شما میتونید از این حرکت نوزادتون برای آموزش دادن بیشترش استفاده کنید. یا برای مثال دیگه نوزاد با کمک دستاش و یا به عبارتی با کمک جهار دستوپا میتونه به جاهایی که علاقه داره حرکت کنه.
بازی با نوزاد یازده ماهه
سعی کنید با وجود اینکه مواظب نوزاد یازده ماهه هستید اما کارای اونو تشویق کنید این باعث میشه که نوزاد فکر کنه کار بزرگی انجام داده و حتی میتونه باعث بیشتر شدن رشدش بشه و یا شادابی و نشاط کودکتون رو هم بیشتر میکنه. در ادامه چند نکته رو برای بازی با نوزاد یازده ماهه براتون معرفی میکنیم.
- اجازه بدید کودکتون با کسایی که حتی بزرگترش هستن بازی کنه.
- سعی کنید موقع بازی با کودکتون باعث خنده ی اون بشید چرا که حس شوخ طبعی دقیقا توی این سن نوزاد رشد میکنه. مثلا وقتی میبینه سعی میکنید جورابشو بپوشید میخنده و یا اینکه وقتی به جای عروسکش صدا در بیارید لذت میبره و خنده روی لباش میاد.
- از بهترین کارایی که میتونید کنید و باعث بشید نوزادتون رشد حرکتی زیادی رو تجربه کنه اینه که اسباب بازی های بسکتبال و یا فوتبال رو براش بخرید و اجازه بدید کودکتون باهاشون بازی کنه و اونا رو پرت و یا غلت بده.
- توی این سن یه نوازد بیشتر از دستاش استفاده میکنه و اسباب بازی هایی که نوازد شما میتونه به هم بچسبونه و یا جدا کنه خیلی براش مناسبن. این اسباب بازی ها صدای خاصی دارن و باعث لذت کودک میشن و شما خیلی راحت میتونید به نوزادتون یاد بدید چطوری میتونن اونا رو از هم جدا کنن و یا به هم بچسبونن.
- بعد از اینکه نوزاد یازده ماهه تونست تعادلشو بدست بیاره الان دیگه وقتشه که بهش اسباب بازیای هل دادنی و یا کشیدنی بدید تا انگیزه و هیجانشو چند برابر کنید برای اینکه فعالیت های جدیدی رو انجام بده.
دوره آفلاین بهبود روابط والد و کودک CPRT با رویکرد بازی
بازی یک روش غریزی است و برای رشد لازم می باشد. بزرگسالان در مورد افکار، تجربیات و احساسات خود صحبت می کنند، اما کودکان از اسباب بازی و بازی کردن برای درک دنیای اطراف خود استفاده می کنند و از طریق روابط افکار و احساسات خود را بیان می کنند
خواب نوزاد یازده ماهه
نوازدی که ۱۱ ماهگی داره معمولا شبا خیلی خوب میخوابه و حتی ممکنه چرتای صبح و یا بعد از ظهرش هم به چرتای طولانی تری تبدیل بشه. اگه که نوزادتون هنوز در برابر خواب بعد از ظهر مقاومت میکنه اما باید بدونید که این خواب براش ضروریه و حتما شما باید فضای خواب عصر رو براش تامین کنید البته نخوابیدن نوزاد توی بعضی از عصرها اشکالی نداره و کلا میشه گفت این موضوع براش مشکلی درست نمیکنه.
البته حتی خواب هم مثل همه ی ویژگی های رشدی دیگه منحصر به فرده به این معنی که ممکنه بعضی از نوزادا خوابشون شبیه به ماه های قبل باشه و این میتونه به خاطر جهش رشدی نوزاد یازده ماهه اتفاق بیوفته و یا اینکه فقط یه مسئله ی گذرا باشه چون نوزاد ۱۱ ماهگی در حال تجربه کردن کلی فعالیت جدیده و این امور طبیعیه که اتفاق بیوفته. اصلا نگران نباشید و سعی کنید با صبوری اونو به سمت بهترین رفتارها هدایت کنید. پیشنهاد میکنم مقاله خواب کودک را مطالعه کنید.
قد و وزن کودک 11 ماهه
در مورد قد و وزن نوازد یازده ماهه باید گفت که تقریبا وزن اغلب دخترا در این سن ۸ کیلوگرم و قدشون هم حدود ۷۲ تا ۸۹ سانتی متره، در حالیکه وزن نوزاد پسر البته بازم در اغلب موارد ۹ کیلوگرم و قد اونا ۴۲ تا ۷۴ هست. از جمله تغییرات بزرگ این سن نوزادان اینه که ظاهر تپل خودشونو از دست میدن.
از شما مادر پدرای عزیز ممنونیم که تا آخر این مقاله رو خوندید ما سعی میکنیم تغییرات هر ماهه ی نوزادتون رو بررسی کنیم تا شما بتونید این دوران رو به خوبی بگذرونید و به خوبی از نوزاد یازده ماهه مراقبت کنید.
سوالات متداول درباره نوزاد 11 ماهه
چه زمانی برای از شیر گرفتن نوزاد مناسبه؟
زمان گرفتن نوزاد از شیر مادر بستگی به شرایط خود مادر داره. توی ۱۱ ماهگی ممکنه نوزاد نشونه هایی از بی علاقگی برای شیر خوردن نشون بده اما اگه یه مادر بتونه تا ۱۸ ماهگی به نوزادش شیر بده خیلی بهتر هست.
به کودک ۱۱ ماهه میشه غذا داد یا خیر؟
همون طور که توی این مقاله هم گفتیم نوزاد شما توی این سن دیگه میتونه غذاهای جامد رو شروع کنه البته نه هر غذایی و بهتره از مواد غذایی نرم، سوپ، فرنی و یا انواع پوره ها تغذیه کنه.
وعده غذایی نوزاد ۱۱ ماهه چقدر باشه بهتره؟
این سوال قطعا بستگی به شرایط نوزاد و میزان تحرکش داره اما به طور کلی میشه گفت سه وعده در طول روز میتونه مناسب باشه.
میشه به نوزاد یازده ماهه لبنیات داد؟
توی این مقاله ما غذاهای ممنوعه رو براتون گفتیم که یکی از اونا شیر گاو بوده که شما این نوع شیر رو نباید به نوزاد یازده ماهه بدید اما در عوض میتونید از لبنیاتی مثل ماست برای تغذیه نوزاد استفاده کنید.
۲ دیدگاه در “هر آنچه در مورد نوزاد 11 ماهه باید بدانید”
سلام دخترم ده ماهش تازه تموم شده و وارد ماه یازدهم شده اما هنوز غذاهایی که ابکی نباشه رو نمیتونه بخوره فقط سوپ و فرنی میتونه بخوره چیکار میتونم بکنم براش؟مشکلی داره؟
با سلام
از همراهی شما با سایت نینوپیا سپاسگزاریم.
چند نکته برای درک این موضوع:
• بعضی نوزادان تا ۱۱-۱۲ ماه هنوز آمادگی برای غذاهای خشک و جامد را ندارند. این طبیعی است و مشکلی نیست.
• معمولا سوپ ها ، پوره ها ، ماست نخستین مواد غذایی هستند که نوزاد می تواند استفاده کند.
• وقتی کودک آماده است برای مواد غذایی جامد ، غذاهای خنک (میوه پوره ، آبمیوه ، میوه های نرم) را شروع کنید.
• نوزاد آمادگی ندارد تا بلعیدن بسیاری از غذاها را بیاموزد. برخی غذاهای نوزادان مثل مخلوط میوه ها و سبزیجات که مخصوصا برای نوزادان تهیه شده است ، این مرحله را تسهیل می کنند.
• در این مرحله نیاز هست صبور باشید .
• اگر دخترتان به طور معمول وزن نمی گیرد یا وزن می از دست می دهد. کاهش رشد می تواند نشانه ی وجود مشکل باشد. و نیاز هست در این مرحله به پزشک مراجعه نمایید.